Poradniki5 sposobów na smaczniejsze drinki i koktajle? O co warto zadbać?

5 sposobów na smaczniejsze drinki i koktajle? O co warto zadbać?

Jak tworzyć smaczniejsze drinki i koktajle? O co warto zadbać, żeby koktajle zaskakiwały smakiem Twoich gości? Jeżeli Ty też zastanawiasz się nad odpowiedzią na te dwa bardzo ważne pytania, to w poniższym artykule przedstawiam 5 prostych wskazówek, dzięki, którym Twoje drinki i koktajle będą smakować lepiej.

1. Zadbaj o proporcje 

Niby taki banał, ale bardzo ważny. Dość często tworzenie drinków może być robione „na oko”. Co to oznacza w praktyce?

“Odmierzam 50 ml wódki. Następnie wlewam sok z połowy cytryny. Dodaję łyżkę cukru i na koniec pozostaje jeszcze białko jajka” 

Powyższy opis to tylko przykład jak może wyglądać procedura tworzenia popularnego drinka Wódka Sour, który może być nie do końca dobrze zbalansowany. Już tłumaczę dlaczego. 

Każda cytryna może różnić się wielkością i ilością soku. Łyżka, której używamy do odmierzania cukru, też może być za każdym razem inna. Dla jednej osoby będzie to łyżka do zupy, a dla drugiej osoby łyżeczka do herbaty.

Jeżeli chcesz, aby Twoje koktajle smakowały lepiej i miały odpowiedni balans, zadbaj o odpowiednie proporcje. Na początku swojej przygody za barem najlepiej odtwarzać sprawdzone receptury.  Próbuj swoich drinków i wtedy eksperymentuj z proporcjami. Nie miksuj niczego „na oko”, bo nawet jeżeli stworzysz coś mega smacznego, ciężko będzie to odtworzyć 🙂 

Wiele sprawdzonych przepisów znajdziesz na mojbar.pl, np. wspomnianą wódkę sour.

2. Korzystaj z jakościowych produktów

Już wiesz, że dbając o proporcje ulepszysz balans swojego drinka. A w jaki sposób możesz ulepszyć smak? Na pewno wybierając dobre i jakościowe produkty. 

Trzymając się przykładowego drinka, jakim jest nasza Wódka Sour, za pomocą jednego składnika można bardzo łatwo go zepsuć. Wystarczy, że zamiast świeżej cytryny, wlejesz kwasek cytrynowy i to już bardzo wpłynie na jego smak. Zadbaj, aby w Twoich koktajlach znajdowały się świeżo wyciskane soki z: cytryny, grapefruita czy pomarańczy. Gdy używasz ziół, aby były one świeże i aromatyczne. Nie używaj najtańszych syropów smakowych, a wybierając butelki z alkoholem, wybieraj sprawdzone marki. 

3. Mniej znaczy lepiej 

Na początku swojej kariery barmańskiej, gdy widziałem drinki, które zawierały po kilkanaście składników w swojej recepturze, jarałem się jak dziecko, ponieważ myślałem, że te koktajle muszą naprawdę dobrze smakować. Wierzyłem, że barman, który tworzył te koktajle musiał mieć ogromną wiedzę na temat połączeń smakowych. 

Jednak, gdy zacząłem poznawać znane klasyki zauważyłem, że przy większości z nich częściej używa się zasady mniej znaczy lepiej. Większość wspaniałych koktajli, zawiera w sobie zaledwie kilka składników. Gdy w swoim drinku umieścisz zbyt dużą ilość składników to pewne smaki się pogubią. Dlatego pamiętaj o zasadzie mniej znaczy lepiej.

4. Odpowiedni sposób przygotowania – zadbaj o technikę

Kiedyś usłyszałem takie powiedzonko: „istnieją zapewne tysiące sposobów przygotowywania koktajli, jednak zaledwie kilka z nich jest właściwych” 

Build, Shake, Stir, Blend, Throw to nie są tajemne zaklęcia Harrego Pottera, tylko najważniejsze techniki przygotowywania koktajli. Gdy przygotowujesz koktajle z odpowiednimi składnikami jak np. białko, mleko, czy sok z cytryny, zadbaj o to aby były w odpowiedni sposób wymieszane.

Jeżeli chcesz poznać odpowiednie techniki przygotowywania koktajli to odsyłam Cię do serii materiałów, które Patryk przygotował specjalnie dla Ciebie. Używając odpowiedniej techniki tworzenia drinków, na pewno zauważysz, że Twoje koktajle całkowicie inaczej smakują. 

5. Szukaj inspiracji w klasykach

W ostatnim punkcie chciałem Ci przekazać technikę, dzięki której, nie tylko stworzysz smaczniejsze drinki, ale być może wykreujesz coś na miarę znanych klasyków. Kto wie?
Jeżeli chcesz rozpocząć przygodę z tworzeniem własnych koktajli, najprostszym sposobem będzie twistowanie znanych klasyków. Dosłownie chodzi tu o zmianę jednego ze składników. 

Wracamy do naszego drinka Wódka Sour. Podrzucam moje ulubione proporcje: 

  • 40 ml wódki 
  • 20 ml soku z cytryny 
  • 20 ml syropu cukrowego 
  • 1 białko jajka 

I teraz, jeżeli chcesz zrobić delikatnego twista to wystarczy, że wódkę zamienisz na gin, a syrop cukrowy na syrop truskawkowy. Możesz też zmienić sposób podania i podać koktajl zamiast w niskiej szklance typu short w szkle typu martini.

Sprawdź listę najpopularniejszych koktajli klasycznych na mojbar.pl i zainspiruj się sprawdzonymi przepisami, aby stworzyć coś swojego. Nie staraj się wymyślać koła na nowo. Szukaj inspiracji w klasykach.

Podsumowując, nie wiem na jakim etapie barmańskiego rozwoju jesteś, ale wierzę, że te 5 wskazówek pozwoli Ci tworzyć lepsze koktajle. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się oczywiste, zaufaj mi zrobią wielką robotę przy tworzeniu drinków.

Życzę Ci udanego miksowania i #dozobaczeniaprzybarze

Dariusz Owczarek
Dariusz Owczarekhttp://OryginalnyBar.pl
Barman, przedsiębiorca, ekspert Sztuki Flair. Właściciel agencji Barmańskiej OryginalnyBar.pl Uczestnik mistrzostw świata barmanów Flair i ponad 90 konkursów na całym świecie. Twórca projektu #BądźBARdziejFlair oraz organizator konkursów barmańskich. Wielki pasjonat koktajli, który udowadnia, że dzięki swojej pasji można zbudować dochodowy biznes. Prywatnie szczęśliwy mąż, który uwielbia podróżować i poznawać nowe smaki. Zafascynowany biznesem online. Lubi inspirować ludzi do działania.

Obserwuj nas:

15,622FaniLubię
25,682ObserwującyObserwuj
179,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: