Serwowanie alkoholu jest bardzo odpowiedzialną czynnością. Jako gospodarze nie tylko odpowiadamy za dobrą zabawę, przekąski i pełne kieliszki. Odpowiadamy również za bezpieczeństwo naszych gości zarówno w trakcie imprezy jak i za bezpieczne ich dotarcie do domu. Poniżej „7” głównych zasad, które pomogą zachować tylko dobre wspomnienia Twojej imprezy:
1. Postaraj się o receptury ciekawych bezalkoholowych koktajli i zrób zapas potrzebnych składników. Zaopatrz się w softy i podawaj je cały czas. Pamiętaj jednak, iż napoje gazowane łączone z alkoholem zazwyczaj przyspieszają jego wchłanianie.
2. Nie rób drinków za mocnych, nie staraj się też na siłę namawiać gości do próbowania mocniejszych trunków.
3. Kontroluj ile i jakie alkohole konsumują poszczególni goście. W trakcie miłej zabawy mogą stracić kontrolę nad ilością wypitych trunków. Nie pozwól aby mieszali alkohole, bo to pierwszy krok w stronę końca imprezy.
4. Zadbaj o przekąski. Nie tylko spowolnią wchłanianie alkoholu, ale podwyższą jakość twojego przyjęcia.
5. Zorganizuj gry i zabawy. Impreza oparta wyłącznie na masowej konsumpcji alkoholu nigdy nie kończy się wesoło.
6. Podawaj tylko najwyższej klasy produkty. Nie tylko kiepski alkohol podwaja kaca. Pseudo soki i kolorowe napoje gazowane zawierają bardzo dużo cukru, który wpływa niekorzystnie na samopoczucie dnia następnego.
7. Myśl za innych. Nie jest łatwo wyperswadować pijanej osobie wypicie kolejnego drinka, lecz twoja determinacja może uratować komuś życie.