Alessandro
Bazą do tego koktajlu jest czarna sam buca – likier, który zawiera charakterystyczny posmak anyżu i aromatycznych przypraw. W połączeniu z ginem i śmietanką tworzy kremowy drink w szarym kolorze. Alessandro jest zdecydowanie dla tych, którzy chcą rozmydlić aromaty anyżkowe.
Alessandro – Przepis Na Drink
- 20 ml ginu
- 40 ml likieru Sambuca
- 20 ml śmietanki
Sposób przygotowania:
Koktajl podajemy w schłodzonym szkle, dlatego zacznij od wypełnienia kieliszka lodem lub wstawienia go do zamrażarki na kilka minut, a następnie przygotuj szejker i wszystkie składniki. Do odmierzenia dokładnych ilości użyj jiggera lub miarki kuchennej. Do szejkera wypełnionego lodem wlej wszystkie składniki i energicznie wstrząśnij. Przelej tak przygotowanego drinka do schłodzonego kieliszka. Podpowiedź: Szejker możesz zastąpić dużym słoikiem. Wsyp do niego lód, następnie wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i wstrząśnij. Kolejne kroki powtarzaj tak samo, jak w przepisie powyżej.