Aperol, do niedawna mało rozpoznawalny trunek, od pewnego czasu robi wielką furorę w naszym kraju. Sam produkt, podobnie jak i flagowy Spritz znane jednak były już od dawna w Europie Południowej. Aperol powstał w 1919 roku i miał spełniać funkcję lekkiego aperitifu pitego w formie czystej przed posiłkiem. W latach 50-tych ubiegłego wieku opracowano drink na bazie Aperolu, który zawładnął podniebieniami konsumentów. Tym drinkiem był Aperol Spritz. Jakieś dziesięć lat temu modnym stało się u nas w kraju picie Aperol Spritz i choć drink ten w zależności od lokalu może różnić się przepisem, to jednak charakter zachowuje ten sam. Aperol to jednak nie tylko Spritz, ma on zastosowanie w bardzo wielu rożnych przepisach na drinki.
Aperol Spritz – przepis oryginalny
Ile barów świata, tyle wariacji na punkcie tego drinka. Najczęściej spotykanym przepisem jest jednak ten, którego proporcje łatwo jest zapamiętać: 3 części Prosecco, 2 części Aperol i 1 część wody gazowanej. Do kieliszka od wina wypełnionego lodem wlewamy Prosecco i Aperol, mieszamy delikatnie i dolewamy na wierzch wodę gazowaną. Dekorujemy kawałkiem pomarańczy. Oryginalny przepis możemy oczywiście modyfikować łącząc składniki drinka w równych proporcjach lub w takich jakie najlepiej nam odpowiadają. Ciekawym jest serwowanie Aperol Spritz z długim paskiem zielonego ogórka, który dodatkowo dodaje świeżości do naszego drinka.
The Lighter Side – przepis na drink z Aperolem
Aperol to oczywiście nie tylko Spritz. Jego podobieństwo do mocniejszego i bardziej wyrazistego Campari powoduje iż swobodnie można go wykorzystywać w drinkach flagowych dla Campari takich jak Negroni, Milanese czy Dolce Havana. Aperol nie jest jednak tylko delikatniejszym bratem Campari, sam posiada unikalne aromaty, które odpowiednio podbite powodują iż jest niezastąpiony w bardzo wielu kompozycjach.
- 40 ml Bourbon Whiskey
- 10 ml Aperol
- 5 ml likier brzoskwiniowy
- 3 dashe Angostura Bitter
Wszystkie składniki należy wymieszać z lodem w szklanicy barmańskiej, a następnie odcedzić do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Najlepiej dekorować skórką z cytryny.
212 Cocktail – przepis na drink z Aperolem
Najtrudniejszym w zapamiętywaniu drinków są chyba proporcje. Jednak jeżeli nazwą drinka jest udział proporcjonalny jego składników, to zapamiętanie przepisu nie jest już takie trudne. 212 Cocktail jest bardzo łatwym i nie skomplikowanym drinkiem, który możemy przemienić na wersję 212 Royal dolewając do oryginalnej wersji odrobinę wytrawnego wina musującego na wierzch. Poniżej przepis na mniej znany ale rewelacyjny drink z Aperolem.
- 212 Cocktail
- 2 części (40 ml)Tequila Reposado
- 1 część (20ml) Aperol
- 2 części (40 ml) sok grejpfrutowy
Wszystkie składniki należy mocno wstrząsnąć w szejkerze z lodem i odcedzić do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Do dekoracji najlepiej użyć cząstkę limonki.