Niektórym aż przewraca się w brzuchu na samą myśl o drinku alkoholowym z owsianką, jednak dla naszych przyjaciół ze Szkocji jest to klasyczna propozycja sięgająca XV wieku! Potocznie zwie się go koktajlem Św. Andrzeja, doskonale sprawdzi się więc na Andrzejki 🙂 Szkocka whisky, miód, śmietanka, owsianka stanowi wyśmienite połączenie smaków na deser!
Atholl Brose – Przepis na Drink
- 50 g płatków owsianych błyskawicznych
- 140 ml mleka
- 30 ml miodu
- 100 ml śmietanki 18%
- 140 ml szkockiej whisky
oraz
- gaza kuchenna
- mały rondelek
- jigger lub miarka kuchenna
- blender ręczny
- mieszadełko (ewentualnie łyżka barmańska)
- karafka lub wysoki słoik
- mniejsza karafka lub słoik na koktajl
- dwie słomki
Sposób przygotowania:
1. Do niewielkiego rondelka wsyp 50 g płatków owsianych błyskawicznych i upraż je na małym ogniu.
2. Po paru minutach poczujesz charakterystyczny zapach zrumienionej owsianki. Wtedy dodaj 140 ml mleka i 30 ml miodu. Całość zamieszaj i podgrzewaj na małym ogniu.
Dobra rada: nie doprowadź do wrzenia!
3. Po wystudzeniu dokładnie zmieszaj wszystko blenderem ręcznym.
4. Przecedź miksturę przez gazę do wysokiej karafki lub słoika i dodaj 100 ml śmietanki.
5. Dolej 140 ml szkockiej whisky i za pomocą drewnianego mieszadełka roztrzep napój techniką swizzle.
6. Przelej koktajl do mniejszej karafki lub słoika, umieść dwie słomki w środku i delektuj się koktajlem Atholl Brose wspólnie z drugą osobą. Smacznego!