Batida Abaci to typowo brazylijski koktajl na bazie tradycyjnego w tym kraju alkoholu. Cachaca produkowana jest z fermentowanego soku trzcinowego. Dość często porównuje się ją do tequili i rumu, jest jednak bardziej cierpka i wytrawna. Ten ananasowy klasyk z Ameryki Południowej jest rześki i idealnie sprawdzi się latem.
Batida Abaci – Przepis Na Drink
- cachaca – 40ml
- ananasowy sok – 60ml
- limonka sok – 20ml
- syrop cukrowy – 20ml
Sposób przygotowania:
Wstrząśnij składniki w szejkerze i odcedź bez lodu do schłodzonej wysokiej szklanki – w celu jej schłodzenia wypełnij lodem i pozostaw na czas przygotowania drinka lub umieść w zamrażarce na kilka minut. Do przygotowanego szejkera z kruszonym lodem wlej wszystkie składniki i wstrząśnij.
W dokładnym odmierzeniu ilości składników koktajlu pomoże Ci jigger lub miarka kuchenna. Tak przygotowanego drinka za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego kieliszka. Smacznego!
Wskazówka: Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera, nic straconego. Śmiało możesz zastąpić go dużym słoikiem. Wypełnij go lodem, dodaj składniki, dokładnie zakręć i wstrząśnij. Resztę kroków już znasz!