Koktajl dla wielbicieli szkockiej. Nie zasmakuje jednak każdemu. Klasyczny przepis z The Savoy Cocktail Book łączy w równych proporcjach whisky, słodki wermut, likier wiśniowy i sok z pomarańczy. Jednak jeśli w takim wydaniu nie do końca przypada Wam on do gustu spokojnie możecie dodać nieco więcej soku z pomarańczy.
Blood and Sand – Przepis na Drink
- scotch blended whisky – 20ml
- wermut słodki – 20ml
- likier wiśniowy – 20ml
- pomarańczowy sok – 20ml
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania kieliszka, w którym podasz koktajl. W celu schłodzenia wstaw go do zamrażarki na kilka minut lub wypełnij lodem i odstaw na czas przygotowania drinka. Do szejkera nasyp lodu, a następnie za pomocą jiggera lub miarki kuchennej dokładnie odmierz i wlej wszystkie składniki. Energicznie wstrząśnij i tak przygotowany koktajl za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego kieliszka…i gotowe!
Wskazówka: Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera, możesz śmiało zastąpić go dużym słoikiem. Wypełnij słoik lodem, wlej odpowiednie ilości składników, dokładnie zakręć i wstrząśnij. Resztę kroków znasz z przepisu powyżej! Smacznego!