Według oryginalnego przepisu, którego autorem jest Joseph Santini bazą Brandy Crusta jest koniak. Pamiętajcie, że każdy koniak to brandy, ale nie każde brandy jest koniakiem. To tak jak z kwadratem i prostokątem, ale do rzeczy. Koktajl dopełniają Triple Sec, Maraschino, sok z cytryny oraz Angostura bitter. Całość jest świetnie zbalansowana. Zarówno pod względem smaku jak i aromatu. Charakterystyczne dla Brandy Crusta jest podawanie go w kieliszku ozdobionym cukrem.
Brandy Crusta – Przepis na Drink
- Brandy – 60 ml
- Triple Sec – 10 ml
- Maraschino – 10 ml
- Sok z cytryny – 20 ml
- Syrop cukrowy – 10 ml
- Angostura – 2 dashe
Sposób przygotowania:
Przygotuj mały talerzyk i nasyp na niego równomiernie cukier. Następnie zwilż rant kieliszka sokiem z cytryny i zanurz go w cukrze. Do szejkera wypełnionego lodem wlej wszystkie składniki i energicznie wstrząśnij. Do odmierzenia dokładnych ilości użyj jiggera lub miarki kuchennej. Odcedź tak przygotowanego drinka do kieliszka.
Podpowiedź: Szejker możesz zastąpić dużym słoikiem. Wsyp do niego lód, następnie wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i wstrząśnij. Kolejne kroki powtarzaj tak samo, jak w przepisie powyżej.