Caipirinha
Smaczna i prosta w przygotowaniu Caipirinha jest brazylijskim narodowym koktajlem alkoholowym. W jej skład wchodzi cachaça (brazylijski alkohol produkowany ze świeżego soku z trzciny cukrowej), limonka oraz syrop cukrowy. Przygotowanie drinka Caiprinha polega na zgnieceniu razem owoców i syropu cukrowego, a następnie dodaniu alkoholu i uzupełnieniu kruszonym lodem. Można spotkać różne wersje przyrządzenia i podania tego koktajlu. Pierwszą z nich jest przygotowanie większej ilości alkoholu w jednej, dużej szklance (lub nawet w dzbanku), skąd każdy przy stole może nalać do własnego kieliszka. Drugą opcją jest przygotowanie koktajlu bezpośrednio w małym szkle, dla każdego z gości. Jesteśmy pewni, że niezależnie od sposobu podania drinka dzięki i idealnemu balansowi smaków, Capirinha jest trafnym wyborem na letnie, upalne dni.
Caipirinha – Przepis na Drink
- 40 ml cachacy
- 20 ml syropu cukrowego
- 2 ćwiartki limonki
Sposób przygotowania:
Do szklanki w której podasz koktajl wrzuć limonkę i wlej syrop cukrowy. Wszystko wygnieć mudlerem i dodaj kruszonego lodu. Następnie zalej cachacą i delikatnie zamieszaj łyżką barmańską. Całość ponownie uzupełnij kruszonym lodem… i gotowe! Życzymy smacznego!