Caramel Manhattan został skomponowany w 2002 roku w Londynie. Bourbon, słodki wermut, likier toffi i sok z ananasa. Brzmi wyśmienicie, prawda? Te właśnie składniki łączą się w ciekawie zbudowany koktajl o wielu warstwach aromatów. Zdecydowanie polecamy spróbować, gdy macie ochotę na coś słodkiego. Świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla deseru.
Caramel Manhattan – Przepis Na Drink
- amerykańska bourbon whiskey – 40 ml
- wermut słodki – 10 ml
- likier toffi – 20 ml
- ananasowy sok – 20 ml
- Peychaud’s bitter – 2 dashe
Sposób przygotowania:
Do szejkera wlej odmierzone składniki. W uzyskaniu dokładnych ilości pomoże Ci jigger lub miarka kuchenna – pamiętaj, że dzięki odpowiednim proporcjom zachowasz oryginalną recepturę koktajlu, a co za tym idzie idealny balans smaków.
Całość energicznie wstrząsaj przez około 10-15 sekund, a następnie odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka. Udekoruj cząstką ananasa.
Wskazówka: Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera nic się nie martw! Śmiało możesz zastąpić go dużym, zakręcanym słoikiem. Do słoika wlej składniki, następnie dokładnie zakręć i wstrząśnij. Resztę kroków powtórz tak samo, jak w przepisie powyżej. Powodzenia!