Nie ma co ukrywać – pierwszy śnieg już za nami, noc przejmuje panowanie nad dniami, a na falę upałów nie ma co liczyć przez najbliższe kilka miesięcy. Nieświadomie przeglądamy zawartość naszych barków czy półek sklepowych w poszukiwaniu słodkich likierów i nalewek. A gdyby tak wraz z łykiem nalewki przenieść się w miejsce, gdzie słońce bawi się w najlepsze? Naszą przepustką będzie falernum. Poniżej o tym jak zrobić je w domu i jak wykorzystać.
Co to jest falernum?
Najprościej rzecz ujmując – falernum jest pochodzącym z Barbadosu syropem i/lub likierem. W pierwszym łyku możemy wyczuć cytrusowość limonki, ostrość imbiru i słodycz migdałów. Na drugim planie odnajdziemy nuty ziela angielskiego, cynamonu i goździków. Często mówi się, że falernum jest bardziej wyrazistym i korzennym bratem orgeat, czyli syropu migdałowego. Falernum zazwyczaj ma bursztynową barwę, czasem nieznacznie wpadającą w rudości i czerwienie.
Pierwsze wzmianki o falernum pochodzą z XVIII w. z okolic Barbadosu, gdzie falernum było serwowane pod postacią ponczu. Historycy do dzisiaj są podzieleni, jeśli chodzi o oryginalne przepisy na falernum i o genezę nazwy. Natknąć się można na receptury bez migdałów za to z gorzkimi ziołami, takimi jak np. piołun. Pewne jest to, iż w 1892 r. w czasopiśmie „All the Year Round” anonim napisał o falernum, opisując je jako „ciekawy likier, będący połączeniem rumu i soku z limonki”.
Jak zrobić falernum w domu?
Aby przygotować falernum musimy uzbroić się w:
- patelnię
- duży słoik
- wagę
- sitko/gaza/pieluszka tetrowa
Potrzebne składniki:
- 300 ml ulubionego jasnego rumu
- Starta skórka z ośmiu limonek (bez białej części)
- 40 goździków
- 50 g świeżego imbiru
- 180 ml świeżo wyciśniętego i przecedzonego soku z limonki
- 500 ml ostudzonego syropu cukrowego (1:1)
- 60 g płatków migdałów
Sposób przygotowania:
- Goździki i migdały upraż na patelni. Migdały powinny mieć lekko brązowy kolor.
- Imbir sparz wrzątkiem. Zetrzyj na tarce ze średnimi oczkami lub bardzo drobno posiekaj.
- Do słoika wrzuć startą skórkę z limonek, uprażone migdały i goździki oraz imbir. Dodaj rum i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.
- Po upływie doby przecedź zawartość słoika przez sitko/gazę i odciśnij. Do płynu dodaj sok z limonki i syrop cukrowy. Rozlej do butelek i ciesz się karaibskim klimatem w zaciszu domowym
Jeśli chcesz zrobić falernum w wersji bezalkoholowej użyj więcej syropu cukrowego (750 ml). Wówczas pomiń krok 3. i 4. – wszystkie składniki od razu umieść w słoiku i zalej ciepłym syropem cukrowym. Po upływie doby odcedź i rozlej do butelek uzyskany syrop. Przechowuj w lodówce.
Drinki z falernum
Falernum świetnie odnajduje się w egzotycznych drinkach, zwłaszcza tych utrzymanych w klimacie TIKI. Wspaniale smakuje również pite „na czyściocha” lub podane na kilku kostkach lodu. Chociaż w drinkach przeważnie można je spotkać w towarzystwie rumu, stworzy wspaniałe połączenia z innymi trunkami, takimi jak wódka, brandy czy whisky.
Corn’n’Oil
Potrzebne składniki:
- 60 ml rumu (najlepiej z Barbadosu)
- 20 ml domowego falernum
- 1 limonka (sok + ozdoba)
- 3 krople Angostura Bitter
Potrzebne narzędzia:
- niska szklanka
- jigger/miarka kuchenna/kieliszek do wódki
- ręczna wyciskarka do cytrusów
- łyżka
- nóż
Sposób przygotowania:
Niską szklankę napełnij lodem kruszonym. Wlej rum i falernum. Używając wyciskarki do cytrusów lub siły własnych rąk wyciśnij sok z połówki limonki. Zamieszaj całość. Szklankę ponownie uzupełnij lodem kruszonym. Na koniec dodaj 3 krople Angostury tak, by utworzyły widoczną ciemną warstwę w drinku. Udekoruj pozostałą połówką limonki.
Royal Bermuda Yacht Club
Potrzebne składniki:
- 50 ml rumu
- 20 ml domowego falernum
- 10 ml likieru pomarańczowego
- 1 limonka (sok+dekoracja)
- 10 ml syropu cukrowego
Potrzebne narzędzia:
- kieliszek koktajlowy
- jigger/miarka kuchenna/kieliszek do wódki
- szejker
- sitko barmańskie (lub małe sitko kuchenne)
- nóż
- opcjonalnie nożyczki ozdobne
Sposób przygotowania:
Kieliszek koktajlowy napełnij lodem i schłódź. Używając jiggera lub miarki kuchennej wlej do shakera rum, falernum i syrop cukrowy. Obierz całą limonkę – postaraj się, żeby skórka była jak najdłuższa, użyjemy jej jako dekoracji. Nadaj jej ładny i równy kształt przycinając nożykiem lub nożyczkami ozdobnymi. Używając wyciskarki ręcznej do cytrusów lub siły własnych rąk wyciśnij do shakera połówkę limonki. Dodaj lód i całość energicznie wstrząśnij. Przecedź miksturę do pustego i schłodzonego kieliszka koktajlowego. Na koniec ściśnij wcześniej przygotowaną skórkę z limonki nad kieliszkiem – dodasz cytrusowych nut całej kompozycji. Skórkę możesz wrzucić do kieliszka.
Red Velvet
Potrzebne składniki:
- 40 ml bourbonu
- 20 ml domowego falernum
- 80 ml wody kokosowej
- 4 krople Peychaud Bitters
Potrzebne narzędzia:
- jigger/miarka kuchenna/kieliszek do wódki
- kieliszek koktajlowy
- szejker
- sitko barmańskie (lub małe sitko kuchenne)
Schłódź kieliszek koktajlowy. Przy pomocy jiggera lub miarki kuchennej wlej do szejkera wszystkie składniki (jeśli nie masz w domu Peychaud Bitters możesz zamiennie użyć Angostury). Energicznie wstrząśnij zawartość shakera z lodem. Przecedź drinka do schłodzonego kieliszka koktajlowego.