Ta ciekawa wariacja na Blood and Sand zamienia słodki wermut na ziołowy likier i sok z cytryny. Taka kombinacja sprawia, że Cunningham Martini jest świeże, jeszcze bardziej cytrusowe i orzeźwiające. Jeśli jesteście wielbicielami oryginalnej wersji koktajlu ta z pewnością też Wam zasmakuje.
Cunningham Martini – Przepis Na Drink
- szkocka blended whisky – 60ml
- sok z cytryny – 20 ml
- sok z czerwonej pomarańczy – 20 ml
- Benedictine – 20 ml
- likier wiśniowy – 20 ml
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania kieliszka, w którym podasz koktajl. W celu schłodzenia wstaw go do zamrażarki na kilka minut lub wypełnij lodem i odstaw na czas przygotowania drinka. Do szejkera nasyp lodu, a następnie wlej do niego wszystkie składniki. Za pomocą jiggera lub miarki kuchennej odmierz odpowiednie ilości, co pozwoli Ci zachować prawidłową recepturę i balans smaku koktajlu. Całość energicznie wstrząśnij w szejkerze i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego wcześniej kieliszka (bez lodu). Na koniec udekoruj koktajl za pomocą skórki z pomarańczy oraz wisienki i gotowe!
Jeżeli nie masz w domu szejkera, zastąp go dużym słoikiem. Do słoika nasyp lodu, wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i energicznie wstrząśnij. Resztę kroków już znasz. Powodzenia!