Halloween to świetna okazja do spotkania ze znajomymi. A jak ktoś nie lubi Halloween, to niech poczeka na Zaduszki. Żadne z nas dziady, dlatego zebraliśmy dla Was trzy strasznie fajne pomysły na świętowanie w najbliższych dniach. Oto jabłkowy drink na Halloween i nie tylko!
Wszystko czego potrzeba do zrobienia cydrowego ponczu z pływającymi główkami:
- 2 szklanki wyciśniętego soku z cytryn
- 2 łyżki soli
- 6 dużych jabłek
- 24 goździki
- 350 ml syropu cukrowego
- 7 litrów cydru
- przyprawy korzenne w proszku: cynamon, kardamon
- opcjonalnie: szklankę ciemnego rumu
oraz
- piekarnik
- blacha do pieczenia + papier do pieczenia
- miska
- wyciskarka do cytrusów
- ostry nożyk
- duży garnek / naczynie na poncz
Sposób przygotowania:
1. W niewielkiej misce zamieszaj 1 szklankę soku z cytryn i sól. Odstaw na bok.
2. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Wyłóż blache papierem do pieczenia.
3. Jabłka obierz, postaw w pionie i przekrój na dwie równe połówki. Usuń środek, wraz z pestkami. Połóż jabłko na płaskiej części, a następnie za pomocą małego, ostrego noża, wydrąż “buzie” po okrągłej stronie jabłka (oczka, nosek, buzia).
4. Umieść “główkę” do miseczki z sokiem z cytryny i soli (żeby nie nabrało brzydkiego koloru), namaczaj każde jabłko przez około 1 minutę, następnie przełóż je na papierowy ręcznik. Jak przeschnie, przełóż je na blache “buźką” do góry. Wstaw do piekarnika na około półtorej godziny, dopóki nie nabiorą rumieńców 😉
5. Poczekaj, aż wystygną, a następnie wbij po goździku we wcześniej wydrążone oczodoły “jabłka” (wiemy, brzmi to okrutnie, ale w końcu mamy Halloween).
6. Do dużego garnka wlej cydr, syrop cukrowy, pozostałą szklankę wyciśniętego soku z cytryn. Możesz ewentualnie dodać ciemnego rumu. Delikatnie przełóż główki do gotowej mikstury. Dopraw przyprawami dla smaku (cynamon, kardamon).
Miłej Zabawy!