Likier czekoladowy to tylko jeden ze sposobów, w jaki możemy konsumować ten ulubiony przez wszystkich smakołyk. No bo, kto nie lubi czekolady? Wszyscy kochamy czekoladę mleczną, gorzką z nadzieniem i bez. Poniżej przedstawiamy dwa sposoby na przygotowanie likieru czekoladowego – jeden z mlekiem, a drugi bez.
Likier czekoladowy bez mleka
Potrzebne składniki:
- 2/3 szklanki wyłuskanych ze skorupki ziaren kakaowca
- 1 szklanka cukru
- 1 i ½ szklanki wódki
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Wyłuskane ze skorupki ziarenka kakaowca zalej w słoju wódką. Zakręć dokładnie i odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie przygotuj syrop cukrowy, podgrzewając wodę i cukier, aż do jego rozpuszczenia. Wystudź i przelej do słoika dodając również ekstrakt waniliowy. Zamknij dokładnie słój i odstaw na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj likier przez gazę, oddzielając ziarna i przelej do zamykanej butelki.
Likier czekoladowy z mlekiem
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki kakao
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki spirytusu
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
W garnku wymieszaj kakao i cukier. Dodawaj powoli mleko, cały czas mieszając. Wstaw na średni ogień i gotuj, mieszając cały czas przez około 30 minut. Wystudź i wstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dodaj spirytus i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj i przelej do butelek. Przechowuj w lodówce, mocno wstrząsając przed podaniem.
Z czym pić likier czekoladowy?
Tak przygotowany likier czekoladowy czy to z mlekiem czy bez można pić w formie czystej lub na lodzie. Dobrze sprawdzi się w domowych wersjach drinków takich jak: Apple Strudel Martini, Chocolate Biscuit, czy Hazelnut Martini.