Dark’n’Stormy swoją legendę rozpoczął w czasach I Wojny Światowej. Jeden z marynarzy postanowił zmieszać piwo imbirowe z pochodzącym z wyspy rumem, znanym jako Gosling’s Black Seal. Warto dodać, że jako jeden z nielicznych cocktaili na świecie, Dark ‘n’ Stormy jest chroniony oficjalnym znakiem towarowym, a wszelkie odstępstwa od oryginalnej receptury pod tą samą nazwą, nie są zgodne z wolą rodziny Gosling, która posiada prawa do znaku. Jak wykonać ten prosty, acz przepyszny koktajl? Zajrzyjcie poniżej:
Dark and Stormy – przepis na drink
- 40 ml ciemnego rumu
- 80 ml piwa imbirowego
- 20 ml soku z limonki
- 10 ml syropu cukrowego
- 2 dashe Angostury
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Wysoką szklankę, w której podasz koktajl, wstaw na kilka minut do zamrażarki lub wypełnij lodem i odstaw w celu schłodzenia. Do szejkera nasyp lodu, wlej sok z limonki, syrop cukrowy, Angosturę i energicznie wstrząśnij. Do odmierzenia składników użyj jiggera lub miarki kuchennej – pomoże Ci to zachować recepturę koktajlu, a co za tym idzie idealny smak. Przelej koktajl do schłodzonej szklanki. Uzupełnij piwem imbirowym, zostawiając miejsce na rum. Rum wlewaj powoli tak, aby stworzyć warstwę na górze drinka. Dekoruj ćwiartką limonki.