Marynaty zajmują wysoką pozycję wśród wszelkiego rodzaju dekoracji do drinków. Marynaty są przede wszystkim łatwe do przygotowywania jak i do przechowywania. Marynowane dodatki dobrze sprawdzają się jako dekoracje tak klasycznych drinków jak Bloody Mary czy Gibson. Poniżej prosty i sprawdzony przepis na własnej roboty marynowaną fasolkę szparagową.
Składniki potrzebne do przygotowania oryginalnej dekoracji do drinków:
- 250 gramów zielonej fasolki szparagowej
- ząbek czosnku
- 250 ml białego octu
- 250 ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki Angostura Bitter
oraz
- słój o pojemności 1l
- rondelek
- nóż
- deska do krojenia
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyj fasolkę i odetnij końce.
2. Obierz ząbek czosnku i pokrój na plasterki.
3. Zagotuj na małym ogniu wodę wymieszaną z octem.
4. Umieść fasolkę w słoiku i zalej zagotowaną miksturą.
5. Dodaj sól, cukier, czosnek oraz bitters.
6. Lekko dokręć wieczko i wstaw do lodówki. Po 24 godzinach marynowana fasola powinna być gotowa do dekorowania drinków.
Przetrzymywana w lodówce utrzyma swoją świeżość przez co najmniej miesiąc.