DNA
DNA jest bardzo rześkim i wyrazistym koktajlem na bazie ginu – stosunkowo mocnego i cierpkiego alkoholu produkowanego z zacieru z owoców jałowca. Koktajl łączy w sobie słodycz likieru morelowego, kwasowość cytrusów oraz intensywność ginu, w czego rezultacie otrzymujemy świetną i idealnie zbalansowaną harmonię smaków.
DNA – Przepis na Drink
- 40 ml ginu
- 20 ml likieru morelowego
- 20 ml soku z cytryny
- 10 ml syropu cukrowego
- 3 dashe bittersa pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Kieliszek, w którym podasz koktajl wstaw na kilka minut do zamrażarki lub wypełnij lodem i odstaw w celu schłodzenia. Do szejkera nasyp lodu, wlej odpowiednie ilości składników i energicznie wstrząśnij. Do odmierzenia składników użyj jiggera lub miarki kuchennej – pomoże Ci to zachować recepturę koktajlu, a co za tym idzie idealny smak. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź koktajl do schłodzonego kieliszka (bez lodu). Tak przygotowany koktajl udekoruj skórką pomarańczy. Wskazówka: Szejker możesz zastąpić dużym, zakręcanym słoikiem. Słoik napełnij lodem, wlej do niego wszystkie składniki, następnie dokładnie zakręć i energicznie wstrząśnij (przez około 15 sekund)