Wermut jest obecnie jednym z najważniejszych składników drinków. Miksologia zatacza koło, w recepturach drinków odchodzi się od słodkich likierów, a coraz częściej wraca do aromatycznych składników, takich jak wermuty czy bittery. Na rynku pojawiają się nowe marki, zarówno tych tańszych, jak i tych droższych. Najlepszym i najsmaczniejszym jednak będzie ten wermut, który sami przygotujemy w domu.
Jak zrobić słodki wermut?
Nic, co dobre, nie da się przygotować bez dozy cierpliwości. Tak samo i tutaj – dobry trunek wymaga odpowiedniego czasu na macerację. Każdy wermut, czy to przygotowywany metodą domową, czy produkowany przemysłowo, tworzy się według określonego wzoru. Przyprawy i zioła aromatyzujące najlepiej oddają swoje właściwości w mocnym alkoholu. Zazwyczaj w tym wypadku używa się alkoholu destylowanego z winogron, czyli brandy. Tak zainfuzowaną brandy łączy się zazwyczaj z białym winem, a następnie wszystko podlega procesowi starzenia (ten etap pominiemy).
Potrzebne narzędzia:
- 2 zamykane litrowe butelki
- słój o pojemności 2l lub 2 mniejsze
- dokładna waga
- filtry do kawy lub gaza
- lejek
- moździerz
Potrzebne składniki:
- 2 butelki białego wina (najlepiej Riesling lub Pinot Grigio)
- 250 ml brandy
- 250 ml porto
- 3g suszonego piołunu
- 2 laski cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 8 wyłuskanych ziaren kardamonu
- 1g ziaren kopru włoskiego
- 1 g startej gałki muszkatołowej
- 1g szafranu
- 2g startej skórki cytrynowej
- 2g startej skórki pomarańczowej
- 2g startej skórki grejpfrutowej
- 2g suszonego rumianku
- 1 laska wanilii
- 5 igieł rozmarynu
- 100 ml syropu cukrowego
Sposób przygotowania:
Rozgnieć w moździerzu cynamon, kardamon i anyż. Przesyp do słoika wraz z pozostałymi przyprawami i ziołami. Zalej brandy. Dokładnie zakręć i pozostaw na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsać. Następnie przefiltruj dokładnie miksturę i wymieszaj w garnku z dwoma butelkami wina i syropem cukrowym. Podgrzewaj na małym ogniu przez 30 minut mieszając co jakiś czas. Pod koniec dodaj porto. Wystudź i rozlej równo do dwóch przygotowanych butelek. Odstaw do maceracji na miesiąc lub dłużej. Po tym czasie wermut jest gotowy do użycia. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Z czym pić słodki wermut?
Przede wszystkim słodki wermut można pić w formie czystej lub na lodzie. Świetnie smakować będzie w połączeniu z wodą lub tonikiem. Wśród drinków warto wypróbować Manhattan, Negroni, czy Americano.