W 2008 roku James Tait połączył w jednym kieliszku smaki rumu, czarnego bzu, wytrawnego wermutu i cytryny. W drinku o nazwie Don Daisy znalazło się również białko jajka, które nadaje całości aksamitnej konsystencji oraz odrobina cukru, który sprawia, że koktajl jest łatwopijalny.
Don Daisy – Przepis Na Drink
- jasny rum – 40 ml
- likier czarny bez – 20 ml
- wermut wytrawny – 20 ml
- sok z cytryny – 10 ml
- syrop cukrowy – 10 ml
- białko kurze – 20 ml
Sposób przygotowania:
Zacznij od wypełnienia kieliszka lodem lub wstawienia go do zamrażarki na kilka minut. W tym czasie przygotuj wszystkie potrzebne akcesoria. Do odmierzenia dokładnych ilości użyj jiggera lub miarki kuchennej. Do szejkera wypełnionego lodem wlej wszystkie składniki i energicznie wstrząśnij. Odcedź tak przygotowanego drinka do schłodzonego kieliszka.
Podpowiedź: Szejker możesz zastąpić dużym słoikiem. Wsyp do niego lód, następnie wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i wstrząśnij. Koktajl możesz udekorować skórką z cytryny.