Fajny, lekki, odświeżający drink z cydrem z pewnością umili jesienne wieczory. Ma wszystko czego tylko trzeba – rozgrzewający rum, relaksującą melisę i pobudzający, musujący cydr. I wbrew pozorom jest łatwy do zrobienia!
Drink z cydrem i rumem
- 20 ml soku z cytryny
- 10 ml syropu melisowo-miodowego*
- 40 ml lekko starzonego rumu
- 100 ml cydru
- plasterek jabłka do dekoracji
oraz
- kieliszek na drinka
- szklanicę lub wysoki słoik
- jigger lub miarka kuchenna
- wyciskarka do cytrusów
- kostki lodu i/lub zamrażarkę do schłodzenia szklanki
- sitko barmańskie
- sitko klasyczne
*Jak przygotować syrop melisowo-miodowy:
Do wysokiego naczynia wlej 100 ml ciepłej wody i 100 ml miodu kwiatowego. Dodaj 12 liści świeżej melisy i wszystko zmiksuj blenderem ręcznym aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Syrop również doskonale sprawdzi się jako dodatek do herbaty!
Sposób przygotowania:
1. Schłódź kieliszek wypełniając go kostkami lodu lub wstawiając do zamrażalki
2. Do szklanicy lub wysokiego słoika wlej 10 ml syropu melisowo-miodowego.
3. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 20 ml soku z cytryny. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarki kuchennej. Przelej sok do szklanicy z syropem.
4. Dodaj 40 ml rumu.
5. Uzupełnij szklanicę kostkami lodu i dokładnie wstrząśnij.
Dobra rada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć duży słoik! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 15 sekund!
6. Wysyp lód z kieliszka lub wyjmij kieliszek z zamrażalki.
7. Za pomocą sitka barmańskiego i sitka klasycznego podwójnie odcedź zawartość szklanicy do schłodzonego kieliszka (żeby liście melisy nie zostały na zębach przy delektowaniu się drinkiem!)
8. Uzupełnij bąbelkowym cydrem.
9. Przetnij plasterek jabłka i nałóż na krawędź kieliszka.
10. Smacznego!