Najwyższa pora, żeby przestać się bać robić koktajle i ruszyć … ! Dlatego przedstawiamy bardzo praktyczne Wspólne Drinkowanie – nigdy nie zgadlibyście za pomocą jakich podstawowych produktów kuchennych możecie przygotować pyszne i oryginalne drinki… Zdradzimy Wam sekrety, które z pewnością możecie wykorzystać przy komponowaniu innych koktajli i nie tylko 😉
Wszystko czego potrzeba do zrobienia tego drinka:
- 1 torebka herbaty z dzikiej róży
- 50 ml ginu
- 10 ml Oleo Saccharum*
- dekoracja: płatek róży
oraz
- kieliszek na drinka
- szklanicę lub wysoki słoik
- jigger lub miarka kuchenna
- kostki lodu
- sitko barmańskie
Składniki potrzebne do przygotowania Oleo Saccharum*
- zest (skórka) z 1 pomarańczy
- 1 duża łyżka cukru
oraz
- obieraczka
- niewielki słoik
*Jak zrobić Oleo Saccharum: obierz skórkę z całej pomarańczy i umieść ją w małym słoiczku. Zasyp 1 łyżką cukru. Zamknij dokładnie słoik i odstaw w ciemne miejsce na jedną dobę.
Sposób przygotowania drinka:
1. Do szklanki włóż torebkę herbaty i zalej 50 ml ginu. Pozostaw na 10-15 minut.
2. Do szklanicy lub wysokiego słoika wlej 10 ml Oleo Saccharum i 40 ml wcześniej zainfuzowanego ginu.
3. Uzupełnij szklanicę lodem. Wymieszaj wszystko długą łyżką barmańską. Więcej o technice mieszania możesz dowiedzieć się tu.
4. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź zawartość szklanicy bez lodu do schłodzonego kieliszka.
5. Udekoruj płatkiem róży.
6. Twój drink z Oleo Saccharum jest gotowy!
Więcej przepisów na okazjonalne drinki znajdziesz w naszym dziale Wspólne Drinkowanie.