Jesienne zimne wieczory nie napawają optymizmem. Zacinający deszcz i szybko zapadający zmrok sprawiają iż najchętniej schronilibyśmy się w objęciach ukochanego fotela lub kanapy. Aby dodatkowo się rozgrzać i błogo „odpłynąć” potrzebujemy filiżankę gorącego płynu najlepiej wspartego kilkoma procentami. Wręcz stworzonym do tego rodzaju zabiegu jest rum, a drinki z nim na ciepło należą do najlepszych „poprawiaczy humoru”. Poniżej trzy receptury na drinki z rumem w sam raz na jesienne wieczory.
Hot Buttered & Chocolate Rum z rumem ciemnym
Potrzebne składniki:
100 ml mleka
Płaska łyżka stołowa kakao
Łyżka stołowa masła
Ziarno kardamonu
Szczypta cynamonu
2 szczypty startej gałki muszkatołowej
3 goździki
60 ml ciemnego rumu
2 łyżki syropu cukrowego
Potrzebne narzędzia:
Rondelek
Drewniana łyżka
Filiżanka lub kubek z uchem
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzej mleko, kardamon, cynamon, goździki, 1 szczyptę startej gałki muszkatołowej. Dodaj kakao, masło oraz syrop cukrowy. Dokładnie zamieszaj, aż do pełnego rozpuszczenia się masła i kakao. Dodaj ciemny rum, zamieszaj i przelej do filiżanki lub kubka. Dekoruj szczyptą gałki muszkatołowej. Nasz aromatyczny drink z ciemnym rumem na ciepło jest gotowy.
Hot Spiced Pear & Ginger Punch z rumem brązowym
Potrzebne składniki:
250 ml Ginger ale lub Ginger Beer
1,5 litra soku jabłkowego
250 ml soku limonowego
2 pokrojone w plastry gruszki
15 cienkich plasterków imbiru
4 ziarna kardamonu
1 gwiazdka anyżu
2 laski cynamonu
2 łyżki stołowe cukru
250 ml brązowego rumu
Potrzebny sprzęt:
Rondelek
Łyżka drewniana
Misa do ponczu
Sposób przygotowania:
Na dnie rondelka rozkrusz kardamon, anyż i cynamon. Podgrzej chwile dla wydobycia aromatu. Dodaj ginger ale/beer, sok jabłkowy, sok z limonki, cukier, gruszki i imbir. Zagotuj mieszając okazjonalnie. Zdejmij z ognia, dodaj rum brązowy i przelej do misy do ponczu. Tak przygotowany poncz na ciepło z rumem brązowym może zadowolić nawet dziesięć osób.
Hot Rum Toddy z rumem kokosowym
Potrzebne składniki:
90 ml rumu kokosowego
2 łyżki stołowe miodu
15 ml soku cytrynowego
Skórkę z całej pomarańczy
1 ziarno kardamonu
Laska cynamonu
Wrzątek
Sposób przygotowania:
Na dnie filiżanki lub kubka z uchem rozgnieć kardamon. Dodaj miód, sok z cytryny, skórkę pomarańczową i rum kokosowy. Zalej wszystko wrzątkiem. Dekoruj laską cynamonu i gotowe. Twój nowy ulubiony drink z rumem kokosowym na ciepło jest gotowy.