Moda na alternatywne metody parzenia kawy trwa w naszym kraju na dobre. Nie wystarcza już kawa z ekspresu, teraz w modzie są aeropress, chemex, dripper, frenchpress, czy syfon. Alkoholowe drinki z kawą znane były od wieków, teraz przyszedł czas na drinki z „alternatywami”. Poniżej prezentujemy przepisy na drinki z cold brew. Naprawdę warte są spróbowania. Nam zasmakowały, a Wam? ☺
Tango Nuevo
Kawa i rum to niebiańskie połączenie, a w tym wypadku dodatkowo jest lekkie, jak chmurka. Szczypta wędzonej soli nieoczekiwanie otwiera smak tego wspaniałego drinka. Łatwy w przygotowaniu, na pewno zaskoczy wszystkich „kawoszy”. Nadaje się do podania o każdej porze dnia.
Potrzebne składniki:
- 50 ml starzonego rumu
- 20 ml syropu miodowego (1:1)
- 20 ml niesłodzonego cold brew
- szczypta wędzonej soli
- chlust wody gazowanej
Sposób przygotowania:
Pierwsze cztery składniki wstrząśnij w szejkerze z lodem. Odcedź do szklanki wypełnionej lodem. Dodaj wody gazowanej. Dekoruj szczyptą wędzonej soli i skórką z cytryny.
Cold Brew Negroni
Negroni to klasyk wśród koktajli. Jest chyba drugim najchętniej wybieranym przez Gości, a pierwszym najchętniej polecanym przez barmanów drinkiem. W tym wypadku aromatyczny gin zastąpiony został aromatyczną kawą ☺.
Potrzebne składniki:
- 50 ml niesłodzonego cold brew
- 20 ml Campari lub innego bittera
- 20 ml słodkiego wermutu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wstrząśnij w szejkerze z lodem. Odcedź do szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj skórką z pomarańczy.
On the Sly
Ten bardzo złożony drink jest jednym z naszych ulubionych. Łączy w sobie gorycz kawy, słodycz syropu klonowego i gładkość śmietany. Dodatkowo jest lekko pikantny i dymny. Ulubiony kawowy drink miłośników szkockiej whisky wyspiarskiej.
Potrzebne składniki:
- 60 ml szkockiej dymnej whisky
- 60 ml niesłodzonego cold brew
- 20 ml syropu klonowego
- 15 ml śmietanki (18%)
- 2 szczypty zmielonego ziela angielskiego
- 1 szczypta kakao
- 1 szczypta chilli
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wstrząśnij w szejkerze z lodem. Odcedź do szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj szczyptą chilli.