ArtykułyDrinki z ginem – 7 najlepszych receptur

Drinki z ginem – 7 najlepszych receptur


Lato za pasem, warto zatem przypomnieć sobie kilka najlepszych przepisów na drinki z ginem. Gin to nic innego jak wódka aromatyzowana, mniej lub bardziej naturalnie, wszelkiego rodzaju ziołami i przyprawami. Niektórzy producenci chwalą się użyciem kilkudziesięciu „aromatyzatorów” inni zaś ich małą ilością. Tak czy siak, gin to zioła, a one budzą się do życia na wiosnę podobnie tak jak my. Poniżej nasze ulubione receptury na drinki z ginem, warte wypróbowania zwłaszcza wiosną.


Venus Martini
To przykuwający uwagę, przepięknie wyglądający drink. W smaku nie za słodki, a do tego cudownie aromatyczny dzięki wykorzystaniu świeżych malin. Jeżeli takowych nie ma pod ręką, to zawsze można wykorzystać te mrożone.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml ginu
  • 20 ml cointreau
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 2 dashe peychauds bitter
  • 30 ml puree z malin


Sposób przygotowania:
Przede wszystkim schłódź kieliszek koktajlowy lub ten do wina, wsypując do niego kilka kostek lodu lub wstawiając do zamrażarki. Przygotuj puree z malin, wygniatając tłuczkiem lub miksując blenderem ręcznym. Wszystkie składniki dokładnie odmierz do szejkera wypełnionego lodem. Mocno wstrząśnij i odcedź przez sito do schłodzonego kieliszka. Dekoruj malinami.


Gin z Tonikiem
Klasyk wśród klasyków, Drink, o którym każdy słyszał, ale nie każdy wie jak go zrobić poprawnie… Gin z tonikiem mimo swojej prostoty może być bardzo łatwo popsuty, jeżeli nie będziemy przestrzegać odpowiednich wskazówek. Po pierwsze kluczowym są wysokiej jakości składniki i odpowiednie zachowanie ich proporcji. Ważnym jest również to aby wszystkie składniki były odpowiednio schłodzone zawczasu, dlatego warto nie tylko w lodówce trzymać tonik, ale również gin. Na końcu nie wolno zapomnieć o cytrynce lub limonce. Ciekawostkę z tym związana przedstawiliśmy już wcześniej w artykule o agencie 007 „Z limonką, nie cytryną”.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml ginu
  • 80 ml toniku
  • 2 ćwiartki limonki


Sposób przygotowania:
Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem wlej gin, a następnie tonik. Wciśnij limonkę i wrzuć do środka. Delikatnie zamieszaj. Ewentualnie dopełnij lodem.


Ramos Gin Fizz
Receptura tego drinka może bardziej przypominać przepis na danie Wielkanocne, jednak bez obaw drink ten odpowiednio przygotowany jest przepysznym napojem. Sekret poprawnego przygotowania Ramos Gin Fizz tkwi w tym, aby odpowiednio długo wstrząsać składniki.

Potrzebne składniki:

  • 60 ml gin
  • 15 ml sok z cytryny
  • 15 ml sok z limonki
  • 1 kurze białko
  • 30 ml tłustej śmietanki
  • 2 łyżeczki drobno zmielonego cukru
  • ½ łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
  • woda gazowana


Sposób przygotowania:
Z pominięciem wody, wszystkie składniki należy wstrząsnąć dwukrotnie. Raz bez a dopiero drugi raz z lodem. Następnie przelać z lodem do wysokiej szklanki i dopełnić wodą gazowaną.


Cucumber Collins
Collins to przedstawiciel typowo wiosennych lemoniad. W środku znajdziemy zawsze bazowy alkohol, może to być gin, wódka, whisky czy jakikolwiek inny trunek. Dodatkowo sok z cytrusów, jakiś element słodzący i w końcu wodę gazowaną. Nie na chyba bardziej orzeźwiającego i lekkiego drinka.

Potrzebne składniki:

  • 1/4 świeżego, zielonego ogórka
  • 4-6 liści świeżej mięty
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 30 ml soku z cytryny
  • 40 ml ginu
  • 60 ml wody gazowanej
  • do dekoracji: słupek świeżego ogórka, liście mięty


Sposób przygotowania:
Niewielki kawałek obranego ogórka (ok. 3 cm długości) pokrój na mniejsze części i wrzuć do szklanicy lub wysokiego słoika. Wygnieć ogórek muddlerem lub tłuczkiem barmańskim.Dodaj parę liści świeżej mięty i 20 ml syropu cukrowego. Jeszcze raz wszystko delikatnie (!) wygnieć tłuczkiem, tak żeby mięta puściła swój aromat.Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 30 ml soku z cytryny. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarki kuchennej. Przelej sok do szklanicy. Dodaj 40 ml ginu. Uzupełnij szklanicę kostkami lodu i dokładnie wstrząśnij. Odcedź wszystko do wysokiej szklanki wypełnionej lodem.Uzupełnij szklankę wodą gazowaną i w środku delikatnie umieść podłużny kawałek ogórka zielonego i szczyt świeżej mięty.


Negroni
To drugi najchętniej wybierany przez Gości drink na świecie, a zarazem najchętniej polecany przez barmanów. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, ale przy tym bardzo wymagający. Odpowiedni dobór wysokiej jakości składników jest tutaj kluczowym. Po więcej inspiracji na Negroni zajrzyj do „Negroni – 7 najlepszych wersji”.

Potrzebne składniki:

  • 30 ml gin
  • 30 ml Campari
  • 30 ml słodki wermut


Sposób przygotowania:
Do niskiej szklanki z lodem wlej w kolejności odmierzone składniki. Zamieszaj łyżką i dekoruj skórka z pomarańczy.


Bramble
To bardzo rześki drink, który pokazuje, jak łatwo można komponować składniki. Zawiera w sobie dwa „leśne” elementy – jałowiec (gin) i jeżyny. Świetna kompozycja dla tych, którzy lubią proste w przygotowaniu i eleganckie drinki.

Potrzebne składniki:

  • 40 ml ginu
  • 20 ml likieru jeżynowego
  • 20 ml soku z limonki
  • 10 ml syropu cukrowego


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wstrząśnij w szejk erze z lodem, a następnie odcedź do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj jeżynami.


Knickerbocker
Ten klasyczny drink datuje swoje powstanie na początek XX wieku, a pierwsza wzmianka pojawiła się w 1930 roku w barmańskim poradniku Harry’ego Craddock’a „The Savoy Cocktail Book”. Knickerbocker to drink bardzo elegancki, a zarazem aromatyczny.

Potrzebne składniki:

  • 60 ml ginu
  • 10 ml wytrawnego wermutu
  • 10 ml słodkiego wermutu


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmieszaj w szklanicy z lodem, a następnie przelej do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekoruj skórką z cytryny.

Obserwuj nas:

15,622FaniLubię
25,682ObserwującyObserwuj
183,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: