Drinki z herbatą to bardzo ciekawy sposób łączenia alkoholu z aromatycznym składnikiem, który zawsze mamy pod ręką. Herbata jest bardzo wdzięcznym składnikiem drinków zwłaszcza jeżeli nasz zapas trunków w domowym barku jest ograniczony. Herbata wnosi do drinka bardzo ciekawe nuty aromatyczne, które w innym przypadku musielibyśmy pozyskać między innymi z likierów czy słodkich win wzmocnionych. Tak więc teraz czas na proste i w miarę ☺ dietetyczne drinki z herbatą.
Full Regalia
Drink ten jest pewnego rodzaju „wariacją” nad tak popularną Whisky Sour. W składzie występuje kurze białko, które swobodnie można zastąpić aquafaba czyli zalewą z ciecierzycy. Regułą jest aby podmieniać około 20ml aquafaba zamiast jednego kurzego białka.
Potrzebne składniki:
- 60 ml szkockiej whisky
- 30 ml herbaty oolong
- 15 ml sok z cytryny
- 2 łyżeczki marmolady pomarańczowej
- 15 ml białka
Sposób przygotowania:
Zaparz torebkę herbaty oolong w 100 ml wrzątku. Wystudź. Wlej wszystkie dokładnie odmierzone składniki do szejkera i mocno wstrząsaj przez 30 sekund. Dodaj kilka kostek lodu i wstrząsaj ponownie przez 30 sekund. Odcedź wszystkie składniki bez lodu do kieliszka koktajlowego. Zbierz jak najwięcej piany powstałej z białka. Dekoruj skórką z pomarańczy.
The Barkeep’s Breakfast
Żytnia whisky co raz bardziej podbija nasze kubki smakowe. W odróżnienia do typowych amerykańskich Bourbon czy Tennessee Whiskey jest bardziej pikantna i kwaskowa w smaku. Aby przygotować poniższego drinka zawczasu należy zrobić odpowiednią infuzję ☺
Potrzebne składniki:
- 5 ml miodu
- 5 ml soku pomarańczowego
- 60 ml żytniej whiskey infuzowanej herbatą Earl Grey
Sposób przygotowania:
Do zakręcanego słoja włóż jedną torebkę herbaty Earl Grey i zalej 250 ml żytniej whiskey. Zakręć, mocno wstrząśnij i pozostaw na 3 godziny. Po tym czasie wyjmij torebkę, wyciśnij ją, a słój zakręć i przechowuj w lodówce. Do szejkera z lodem odmierz wszystkie składniki i dokładnie wstrząśnij. Odcedź bez lodu do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj szczyptą cynamonu lub skórką z pomarańczy.
Welcome Dorothy
Połączenie nut aromatycznych herbaty rooibos i truskawek wsparte koniakiem jest absolutnie nieziemskim. Należy jednak zachować odpowiednie miary i spodziewać się, iż drink ten może potrzebować modyfikacji zależnie od naszych własnych preferencji.
Potrzebne składniki:
- 40 ml Cognac
- 20 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu cukrowego
- 4 duże truskawki
- 60 ml herbaty rooibos
Sposób przygotowania:
Zaparz torebkę herbaty rooibos w 100 ml wrzątku. Wystudź. Wlej wszystkie dokładnie odmierzone składniki do szejkera i mocno wstrząsaj przez 30 sekund. Odcedź przez szczegółowe sitko do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Dekoruj plasterkiem cytryny.