East Indian
East Indianto gustowna i elegancka propozycja dla fanów wytrawnego wina. Jest to koktajl niezwykle aromatyczny i nieoczywisty. Skomponujecie go na bazie wytrawnego wermutu i sherry fino.
East Indian – Przepis Na Drink
- 40 ml wytrawnego wermutu
- 40 ml sherry fino
- 10 ml syropu cukrowego
- 3 dash Orange Bitter
Sposób przygotowania:
Kieliszek, w którym podasz koktajl wstaw na kilka minut do zamrażarki lub wypełnij lodem i odstaw w celu schłodzenia. Szejker napełnij lodem. Do szejkera wlej odpowiednią ilość wytrawnego wermutu, sherry fino, syropu cukrowego i 3 dashe bittersów. Do odmierzenia ilości składników możesz użyć jiggera lub miarki kuchennej. Następnie wstrząśnij z lodem i odcedź bez lodu do schłodzonego szkła. Jako dekorację możesz wykorzystać oliwki.
Mała podpowiedź: Jeżeli nie masz w domu szejkera, możesz śmiało zastąpić go dużym słoikiem. Do słoika nasyp lodu, wlej gin, słodki wermut, i sok z pomarańczy. Dokładnie zakręć i energicznie wstrząśnij (przez około 15 sekund). Resztę kroków już znasz.