Egzotycznych drinków ciąg dalszy! Oprócz super przepisu zdradzamy dziś też kilka prostych zasad łączenia smaków – co z czym, jak i kiedy 😉 Jedną ze sprawdzonych praktyk jest łączenie składników biorąc pod uwagę podobieństwo kolorystyczne, dobrze będą łączyć się ze sobą np.: melon miodowy, ananas, banan, podobnie jak ogórek, pietruszka, mięta i bazylia. Na podobnej zasadzie dobrze komponują się ze sobą składniki pochodzące z tego samego regionu. Na dowód tego stworzyliśmy obłędną fuzję smakową w postaci egzotycznego drink z rumem, liczi i kokosem. Koniecznie spróbujcie sami!
Przepis na Drink z rumem, liczi i kokosem
- 30 ml soku z limonki
- 40 ml jasnego rumu
- 30 ml puree z liczi
- 50 ml mleka kokosowego
- do dekoracji: świeżo stary plaster imbiru oraz świeże lub mrożone maliny
oraz
- naczynie / duża szklanka na drinka
- szklanicę lub wysoki słoik
- jigger lub miarka kuchenna
- kostki lodu
- kruszony lód
- wyciskarka do cytrusów
- sitko barmańskie
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj limonkę: dokładnie ją umyj i sparz we wrzątku. Następnie delikatnie wygnieć i przetnij na pół.
2. Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 30 ml soku z limonki. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarki kuchennej. Odstaw na bok.
3. Do szklanicy lub wysokiego słoika wlej 40 ml jasnego rumu, 30 ml puree z liczi, 30 ml soku z limonki oraz 50 ml mleka kokosowego.
4. Uzupełnij szklanicę lodem i dokładnie wstrząśnij.
Dobra rada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć duży słoik! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 15 sekund!
5. Do naczynia na drinka nasyp kruszony lód i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do niego zawartość szklanicy.
6. Za pomocą obieraczki przygotuj dwa plastry imbiru i umieść je na wierzch drinka. Dodatkowo udekoruj drinka malinami (mogą być mrożone lub świeże).
7. Smacznego! Twój drink z rumem, liczi oraz mlekiem kokosowym jest gotowy!