French Tear
Wspaniały balans aromatów koktajlu zawdzięczamy połączeniu idealnie dobranych składników. Po pierwsze Grand Marnier, czyli francuski likier owocowy wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy. Po drugie złoty rum – jeden z bardziej popularnych napojów alkoholowych na arenie barmańskiej, wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej. I po trzecie sok z ananasa, który idealnie dopełnia koktajl French Tear, nadając mu słodyczy i głębi. Spróbujcie sami!
French Tear – Przepis na Drink
- 40 ml złotego rumu
- 20 ml grand marnier
- 40 ml soku ananasowego
Sposób przygotowania:
Kieliszek, w którym podasz koktajl wstaw do zamrażarki na kilka minut lub wypełnij lodem i odstaw na jakiś czas w celu schłodzenia. Do szklanicy nasyp lodu, wlej rum, grand marnier oraz sok ananasowy, a następnie dokładnie zamieszaj. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego wcześniej kieliszka. Jako dekoracji użyj ananasa. Jeżeli masz pod ręką ananasa z puszki, użyj połowy lub ćwiartki plasterka. W przypadku świeżego owocu, najlepiej „na oko” odkroić niewielki kawałek i udekorować nim koktajl. A co jeżeli nie masz szklanicy barmańskiej? Nie martw się – nie sprzęt definiuje barmana! Szklanicę barmańską zastąp zwykłą, dużą szklanką lub po prostu słoikiem. Wszystkie inne kroki powtórz tak samo, jak w przepisie powyżej. Powodzenia!