Bloody Mary to jeden z najbardziej rozpoznawalnych drinków. Wszyscy wiemy iż w składzie zawiera wódkę, sok pomidorowy i przyprawy. Mieszanka tych ostatnich decyduje o finalnym smaku naszego drinka. Najczęściej używanymi dodatkami jest pieprz, tabasco, chrzan, sól selerowa czy nawet ćwikła. Tym razem zachęcamy do przetestowania Bloody Mary w formie łatwych do przygotowania shotów. W tym celu musimy poświęcić chwilkę czasu na przygotowanie unikalnej Gazpacho Wódki.
Składniki potrzebne do przygotowania Wódki Gazpacho:
- 700 ml czystej wódki
- 3 zielone papryczki chili
- 1 czerwona papryka
- 4 pomidory średniej wielkości
- 1 cebula średniej wielkości
- 1 zielony ogórek
- 2 łodygi zielonego selera
- 1 ząbek czosnku
oraz
- piekarnik
- papier do pieczenia
- gumowe / lateksowe rękawiczki
- deska do krojenia
- nóż
- sitko szczegółowe
- słój z wieczkiem o pojemności 1 litra
- lejek
- 2 zamykane butelki o pojemności 0,7 litra
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 200 stopni.
2. Używając rękawiczek przekrój chilli, usuń nasiona i ogonki. Podobnie zrób w wypadku papryki.
3. Pokrój każdą chilli i paprykę na cztery ćwiartki. Przekrój wzdłuż ogórek i usuń pestki z każdej połówki. Przekrój cebulę i każdego pomidora na ćwiartki.
4. Tak przygotowane składniki przełóż na papier do pieczenia i umieść w rozgrzanym piekarniku. Piecz obustronnie przez około 20 minut lub do momentu kiedy składniki zaczną się delikatnie przypiekać.
3. Wyjmij z piekarnika i po ostudzeniu pokrój wszystkie składniki w drobną kostkę.
4. Przełóż składniki do słoja, zalej wódką i zakręć wieczko.
5. Tak przygotowaną miksturę przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu przez miesiąc. Wstrząsaj słojem przynajmniej raz dziennie.
6. Po około miesiącu lub wtedy kiedy uzyskasz żądany smak, odcedź miksturę przez szczegółowe sito do przygotowanych butelek. Przechowuj w lodówce.
Składniki potrzebne do przygotowania Bloody Mary Shot:
- 20 ml zimnego soku pomidorowego
- 20 ml zimnej Gazpacho Wódki
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Do przygotowanego kieliszka do wódki nalej w kolejności wódkę i sok pomidorowy. Dekoruj szczyptą pieprzu.