Nie trzeba być zawodowym barmanem, by domyślić się, że koktajl o nazwie Geisha zawiera w swoim składzie sake. Z czym jednak dzieli ona miejsce w kieliszku? Otóż obok wina ryżowego znajduje się w nim japońska blended whisky, wódka oraz wytrawny wermut. Całość to bardzo ciekawa, orientalna propozycja, szczególnie na tematyczną kolację.
Geisha Martini – Przepis na Drink
- wódka – 60 ml
- sake – 60 ml
- wermut wytrawny – 10 ml
- japońska blended whisky – 5 ml
Sposób przygotowania:
Do szejkera nasyp lodu, wlej odpowiednie ilości składników i energicznie wstrząśnij. Do odmierzenia składników użyj jiggera lub miarki kuchennej – pomoże Ci to zachować recepturę koktajlu, a co za tym idzie idealny smak. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź całość do kieliszka. Tak przygotowany koktajl udekoruj plastrem ogórka. A co jeśli nie posiadasz w domu szejkera? Nic się nie martw! Śmiało możesz zastąpić go dużym, zakręcanym słoikiem. Lód oraz wszystkie składniki wlej do słoika, zakręć i energicznie wstrząśnij. Resztę kroków już znasz!