Grenadyna to drugi najczęściej wykorzystywany syrop w drinkach. Oczywiście pierwszeństwo w zastosowaniu ma tak zwany prosty syrop cukrowy, jednak drugie miejsce słusznie należy się Grenadynie. Poniżej przedstawiamy co to jest Grenadyna, jak zrobić w domu i z czym ją pić?
Co to jest Grenadyna?
Grenadyna to nic innego jak zagęszczony syrop powstały z połączenia soku z granatów i cukru. Kupując Grenadynę w sklepie należy zwrócić uwagę na to aby w jak największym stopniu składała się z granatów, a nie porzeczek czy truskawek. Oczywiście najlepiej jest zrobić swoją własną domową Grenadynę.
Jak zrobić Grenadynę?
Przede wszystkim należy wybrać jak najlepszej jakości owoce granatu. Następnie wyjąć jak najwięcej nieuszkodzonych pestek i wycisnąć z nich sok. Można to uzyskać dzięki ręcznej wyciskarce do cytrusów lub rozgniatając tłuczkiem na dnie grubej szklanicy.
Potrzebne składniki:
- 4 łyżki stołowe cukru krystalicznego
- 250 ml soku z granatów
- 1 łyżkę stołową soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Na małej patelni lub w małym garczku zagotuj cukier i sok z granatów. Następnie gotuj jeszcze przez 5-10 minut w celu uzyskania gęstej konsystencji. Wystudź i dodaj sok z cytryny. Przelej do wygotowanej butelki. Przechowuj w lodówce nawet do jednego miesiąca.
Z czym pić Grenadynę?
Przede wszystkim grenadynę można połączyć z wodą gazowaną tworząc orzeźwiającą lemoniadę. Ponadto może służyć jako słodzik do herbaty. Z drinków polecamy przede wszystkim sprawdzić:
- Tequila Sunrise
- Orang-A-Tang
- Planter’s Punch