Greyhound’s Tooth to typowo wieczorny koktajl o cytrusowej aurze. Połączenie Benedictine oraz wódki z grejpfrutem i cytryną to ziołowo-owocowy aromat, który orzeźwia i perfekcyjnie sprawdza się podczas letnich kolacji.
Greyhound’s Tooth – przepis na drink
- Benedictine – 30 ml
- wódka – 60 ml
- sok z grejpfruta – 50 ml
- sok z cytryny – 10 ml
- bitters grejpfrutowy – 2 dashe
Sposób przygotowania:
Kieliszek, w którym podasz koktajl wstaw na kilka minut do zamrażarki lub wypełnij lodem i odstaw w celu schłodzenia. Do szejkera nasyp lodu, wlej odpowiednie ilości składników i energicznie wstrząśnij. Do odmierzenia składników użyj jiggera lub miarki kuchennej – pomoże Ci to zachować recepturę koktajlu, a co za tym idzie idealny smak. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź koktajl do schłodzonego kieliszka (bez lodu). Udekoruj kieliszek zestem z cytryny. A co jeśli nie posiadasz w domu szejkera? Nic się nie martw! Śmiało możesz zastąpić go dużym, zakręcanym słoikiem. Lód oraz wszystkie składniki wlej do słoika, zakręć i energicznie wstrząśnij. Resztę kroków już znasz!