Margarita nie od dziś uznawana jest za jeden z bardziej orzeźwiających drinków. Wersji tego klasyka można spotkać tysiące. W oryginalnej recepturze tego drinka występuje oczywiście srebrna tequila, likier pomarańczowy i sok z cytryny, i jest to wersja najbardziej orzeźwiająca w sam raz na letnie południe. Jednak czym bliżej wieczora poszukujemy drinków bardziej pełnych, mniej cierpkich, z delikatnymi deserowymi nutami. Poniżej przepis na grillowaną Margaritę, która jest idealnym łącznikiem pomiędzy typowo plażową klasyczną Margaritą, a ciężkimi wieczornymi drinkami. Grillowana Margarita dla dwojga:
Potrzebne składniki:
- 3 cytryny
- 2 plasterki cytryny do dekoracji
- 120 ml tequili reposado
- Łyżka marmolady pomarańczowej
- 20 ml syrop miodowy
Aby przygotować syrop miodowy należy zmieszać 2 części miodu z jedną częścią gorącej wody. Mocno zamieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Potrzebne narzędzia:
- Piekarnik
- Papier do pieczenia
- Deska do krojenia
- Nóż
- Wyciskarka do cytrusów
- Shaker
- Sitko barmańskie
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do połowy mocy. Przekrój cytryny na pół „wzdłuż równika” . Wyłóż blachę papierem do pieczenia, ułóż przekrojone cytryny miąższem na dół. Ułóż również przygotowane plastry cytryny. Grilluj ok. 6 minut aż do zbrązowienia się miąższu. Wyjmij z pieca i pozostaw do ostudzenia. Wyciśnij sok z połówek cytryn, przelej do szejkera z lodem, dodaj tequilę, marmoladę i syrop. Mocno wstrząśnij z lodem (ok. 20 sekund) i odcedź bez lodu do schłodzonych kieliszków koktajlowych. Dekoruj plasterkiem grillowanej cytryny.