To proste, a zarazem bardzo aromatyczne połączenie to jeden z najstarszych koktajli na bazie wódki. Historia Gypsy Queen sięga roku 1938, kiedy wzmianka o tym koktajlu została opublikowana przez słynną nowojorską restaurację „The Russian Tea Room”. Popularną wersją koktajlu jest mocno cytrusowa Juicy Gypsy, w której dodajemy sok z cytryny i pomarańczy.
Gypsy Queen – przepis na drink
- wódka – 60 ml
- Benedictine – 20 ml
- Angostura bitter – 1 dash
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania kieliszka, w którym podasz koktajl. Wypełnij go lodem i odstaw na kilka minut lub wstaw do zamrażarki na czas przygotowania koktajlu.
Do szklanicy nasyp lodu, a następnie wlej wszystkie składniki. Całość energicznie zamieszaj i odcedź do schłodzonego wcześniej kieliszka. Jako dekoracji użyj skórki z pomarańczy. Podpowiadamy, że szklanicę barmańską możesz zastąpić dużym słoikiem. Wystarczy, że słoik wypełnisz lodem, wlejesz alkohole i zamieszasz. Nic trudnego, prawda?
Wskazówka: Do odmierzenia dokładnych ilości alkoholi użyj jiggera lub miarki kuchennej – pomoże Ci to zachować oryginalną recepturę koktajlu, a co za tym idzie balans smaków!