Hanky Panky był pomysłem Ady Coleman (znanej jako „Coley”), która pracowała jako barman w Savoy Hotel w 1903 roku. Dzięki jej mecenasowi, Rupertowi D’Oyly Carte, Ada ostatecznie stała się głównym barmanem i robiła koktajle dla takich osobowości jak Mark Twain, książę Walii, czy Sir Charles Hawtrey. Według opowieści, Coleman stworzyła Hanky Panky właśnie dla Hawtrey’a. Hanky Panky to koktajl zrobiony z ginu, słodkiego wermutu i Fernet-Branca. Przypadnie więc do gustu wszystkim miłośnikom wyraźnych smaków!
Hanky Panky – Przepis na Drink
- gin – 40 ml
- słodki wermut – 40 ml
- Fernet-Branca – 3 dashe
- zest z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Do szejkera wypełnionego lodem wlej odpowiednie ilości składników. W odmierzeniu dokładnych ilości pomoże Ci jigger lub miarka kuchenna. Wstrząśnij składniki i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego wcześniej kieliszka (bez lodu). Tak przygotowany koktajl udekoruj zestem z pomarańczy. Gotowe!
Podpowiadamy: Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera, zastąp go dużym słoikiem. Do słoika wlej wszystkie składniki, dokładnie zakręć i wstrząśnij (przez około 15 sekund). Następnie, tak samo jak w przepisie powyżej, odcedź koktajl do kieliszka oraz udekoruj.