Włoska Margarita brzmi jak pomieszanie z poplątaniem. Co ciekawe nie pochodzi ona ze słonecznej Italii, a ze Stanów Zjednoczonych. Autor jednak nazwał ją włoską ze względu na obecność likieru migdałowego, który dodaje specyficznego aromatu i smaku do drinka wykonywanego na bazie tequili. Nie ukrywamy, jest to całkiem intrygujące połączenie.
Italian Margarita – Przepis na Drink
- Tequila – 30 ml
- Likier migdałowy – 10 ml
- Triple Sec – 5 ml
- Sok z limonki – 20 ml
Sposób przygotowania:
Zacznij od odpowiedniego przygotowania kieliszka, w którym podasz koktajl. Wypełnij go lodem i odstaw na jakiś czas lub wstaw na kilka minut do zamrażarki. Następnie do szejkera z lodem wlej wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Za pomocą sitka barowego odcedź drinka do schłodzonego kieliszka. Jako dekoracji użyj ćwiartki limonki nadzianej na krawędź kieliszka.
Wskazówka: W przypadku, kiedy nie masz pod ręką szejkera, możesz zastąpić go dużym słoikiem. Wypełnij słoik lodem, dodaj wszystkie składniki, dokładnie zakręć, wstrząśnij i gotowe!