Przepis na Jaberwock, w którym gin, dry sherry i Caperitif łączy się w równych proporcjach pochodzi z 1930 roku, z klasycznej książki Harry’ego Craddock’a „The Savoy Cocktail Book”. Całość dopełniają dwa dashe pomarańczowych bittersów. Ten aromatyczny koktajl najlepiej podawać jako aperitif.
Jaberwock – Przepis Na Drink
- gin – 30 ml
- dry sherry – 30 ml
- Lillet Blanc – 30 ml
- orange bitters – 4 dashe
Sposób przygotowania:
Do szklanicy wypełnionej lodem wlej odmierzone składniki. Całość delikatnie zamieszaj przez około 10-15 sekund, a następnie odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka. Udekoruj skórką cytryny. Wskazówka: Jeżeli nie posiadasz w domu profesjonalnej szklanicy nic się nie martw! Śmiało możesz zastąpić ją dużym słoikiem. Powodzenia!