Nowa „whiskey smakowa” od Jack Daniel’s.
Czym tak naprawdę jest Tennessee Blackberry, jak smakuje i z czym ją pić?
Jack Daniel’s to najbardziej rozpoznawalna na świecie amerykańska whiskey. Od kilkunastu lat w portfolio, poza klasycznymi wariantami kultowej whiskey, producent oferuje wersje smakowe. Wszystko zaczęło się od Tennessee Honey, potem nadszedł czas na wersję Tennessee Fire, po której światło dzienne ujrzała Tennessee Apple. Od kilku tygodni w Polsce oraz tylko kilku wybranych krajach świata nabyć można Tennessee Blackberry czyli wersję jeżynową.
Czym jest Tennessee Blackberry?
Przede wszystkim Tennessy Blackberry to nie jest whiskey, nie jest to również „whiskey smakowa” bo takie określenie oficjalnie nie występuje, a jest tylko potoczną nazwą kategorii coraz bardziej „rozpychającej” się na rynku. Czym zatem jest Tennessee Blackberry? Jest to likier na bazie whiskey, a w tym wypadku jeżynowy, na bazie klasycznego Jack’a Daniels’a. Zgodnie z definicją UE, whiskey musi mieć minimum 40% alkoholu i nie może zawierać żadnych dodatków aromatycznych, a tu mamy 35% i aromaty owocowe.
Jak smakuje Tennessee Blackberry?
W zapachu Tennessee Blackberry łączy w sobie charakterystyczne dla klasycznego Jack’a Daniels’a aromaty dębu, orzecha, karmelu i wanilii z aromatami owoców leśnych wśród których dominują jeżyny. W smaku jest słodki, do czego mogliśmy się już przyzwyczaić testując wcześniejsze warianty, jednak nie jest to „ulepkowata” słodycz. Po pierwszym wrażeniu słodyczy następuje długi finisz z dość wyraźnymi garbnikami charakterystycznymi dla dobrze starzonej whiskey.

Jak pić Tennessy Blackberry?
Producent sugeruje, aby Tennessee Blackberry pić w połączeniu z lemoniadą. My uważamy, że lemoniada powinna być typu sycylijskiego, czyli z wyraźną nutą goryczy, co jeszcze bardziej zniweluje smak słodki, który dla niektórych może być zbyt wyczuwalny.
Ponadto nasze sugestie to:
Blackberry Sour
- 40 ml Tennessee Balackberry
- 30 ml soku z cytryny
- 10 ml syropu cukrowego
- świeże jeżyny
Wszystkie składniki wstrząśnij w szejkerze z lodem i odcedź do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Udekoruj świeżymi jeżynami.
Blackberry Smash
- 60 ml Tennessee Blackberry
- 5 ml syropu cukrowego
- 3 ćwiartki cytryny
- 3 jeżyny
- 4 liście mięty
- 20 ml wody gazowanej
Na dnie szejkera wygnieć miętę, jeżyny i ćwiartki cytryny. Dodaj Tennessee Blackberry. Mocno wstrząśnij z lodem i odcedź do niskiej szklanki wypełnionej lodem. Dopełnij wodą gazowaną i dekoruj dodatkowymi jeżynami oraz kiścią mięty.
