PoradnikiJak zrobić domowe Amaretto? Przepis krok po kroku. Z czym połączyć w...

Jak zrobić domowe Amaretto? Przepis krok po kroku. Z czym połączyć w drinkach?

Amaretto, w bardzo dużym skrócie, to likier migdałowy rodem z Włoch. Na rynku spotkać możemy bardzo wiele komercyjnych marek tego likieru, takich jak Monin, Wenneker, De Kuyper, czy Bols. Jednak nic nie smakuje tak, jak domowe Amaretto. Poniżej przedstawiamy dwa sposoby (łatwiejszy i trudniejszy), jak krok po kroku, zrobić domowe Amaretto i w jakich drinkach najlepiej smakuje.

Jak najprościej zrobić domowe Amaretto?

Oczywiście pomijamy banalny sposób kupienia syropu Amaretto i wymieszania go w równych proporcjach z wódką ☺ Poniższa metoda nie jest bardzo skomplikowana, ale wymaga przynajmniej odrobiny zaangażowania.

Potrzebne składniki:

  • 500 ml wódki
  • 2 laski wanilii
  • 200g cukru białego
  • 100g cukru brązowego
  • 2 łyżki stołowe ekstraktu migdałowego

Sposób przygotowania:

Rozetnij wzdłuż obie laski wanilii i wyjmij nasiona. Zagotuj oba rodzaje cukru z wodą i oczyszczonymi laskami wanilii. Po rozpuszczeniu się cukru, gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Wystudź, przelej do dużego słoja. Dodaj ekstrakt i wódkę. Dokładnie zakręć i odstaw na tydzień dla pełnej maceracji. Po tym czasie przefiltruj przez gazę i przelej do butelek.

Jak zrobić domowe Amaretto od podstaw? 

Ta metoda domowej produkcji likieru Amaretto wymaga większego zaangażowania. Jednak uzyskany efekt rekompensuje wszelkie trudy. 

Potrzebne składniki:

  • szklanka suszonych moreli
  • ¼ szklanki pestek moreli
  • ¼ szklanki pestek z wiśni
  • ¼ szklanki migdałów
  • 2 jagody ziela angielskiego
  • 1 ziarno zielonego kardamonu
  • 3 szczypty ziaren fenkułu
  • 500 ml wódki
  • 250 ml brandy
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • ½ szklanki cukru białego

Sposób przygotowania:

Pokrój drobno morele i zalej (na 30 minut) gorącą wodą. Pokrusz wszystkie pestki. Rozgnieć kardamon, ziele angielskie i ziarna fenkułu. Przerzuć wszystko wraz z odsączonymi morelami do słoja. Zalej brandy i połową wódki. Dokładnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc. Raz dziennie wstrząsaj. Po tym czasie odcedź wszystko przez gazę, starając się wycisnąć jak najwięcej płynu. 

Skarmelizuj biały cukier, podgrzewając go na patelni. Mieszając co jakiś czas. W dodatkowym garnuszku przygotuj syrop cukrowy podgrzewając brązowy cukier z 250 ml wody. Po pełnym rozpuszczeniu zdejmij z ognia. Delikatnie przelewaj syrop do podgrzewanego na małym ogniu karmelu, cały czas mieszając. Po pełnym wymieszaniu dodaj wódkę i zdejmij z ognia. Dokładnie zamieszaj i wymieszaj z przefiltrowanym płynem z pierwszej części zadania. Wystudź i sprawdź poziom słodyczy. Opcjonalnie można dodać ekstraktu waniliowego. Przelej do zamykanych butelek i delektuj się własnej roboty likierem Amaretto. 

Z czym pić likier Amaretto?

Amaretto jest typowym likierem deserowym. Idealnie sprawdzi się podawane w formie czystej w kieliszku jako dodatek do kawy. Pysznie smakuje na lodzie lub w takich drinkach jak: God Father, God mother, Rafaello czy 57-T-Bird.

Obserwuj nas:

15,622FaniLubię
25,682ObserwującyObserwuj
179,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: