Mojito to kolejny nieskomplikowany koktajl do przygotowania którego potrzebne będą nieliczne składniki: rum, mięta, limeta, cukier i woda sodowa. Rzadko który trafimy na tak orzeźwiający drink jak mojito. Kompozycja ta została opracowana na Kubie i mniej więcej w latach 80-tych stała się niezwykle popularna na całym świecie. Współcześnie mojito to jeden z najmodniejszych tropikalnych drinków.
We wspomnianym koktajlu mięta i sok z limety podkreślają smak rumu. Jeśli chcemy zrobić wyjątkowo pyszne mojito możemy sięgnąć po którąś z ekskluzywnych marek tego alkoholu np. po Cruzan czy Appleton. Warto w tym miejscu zauważyć, że ogólnie rzecz biorąc, do robienia drinków powinno się używać rumu dobrej jakości.
Mojito (Mohito) – przepis na drinka
- 40 ml jasnego rumu
- 20 ml syropu cukrowego
- 2 ćwiartki limonki
- 6 listków mięty
- woda gazowana
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj limonkę: dokładnie ją umyj i sparz we wrzątku. Następnie delikatnie ją wygnieć.
2. Odkrój „końce” limonki, postaw ją w pionie na płaskiej części i przekrój na pół.
3. Z połówki limonki wykrój kręgosłup (zawiera dużo goryczy). Następnie pokrój limonkę na mniejsze części.
4. W wysokiej szklance umieść pokrojone cząstki limonki, dodaj 2-3 łyżeczki cukru i wygnieć muddlerem.
5. Dodaj liście mięty i delikatnie (!!!) ponownie wygnieć muddlerem.
6. Uzupełnij szklankę kruszonym lodem.
7. Dodaj 40 ml rumu. Zamieszaj wszystko łyżką barmańską.
8. Ponownie dodaj kruszonego lodu i uzupełnij wodą gazowaną.
9. Smacznego! Twoje klasyczne Mojito jest gotowe!
Mojito (Mohito) Smakowe – przepis na drinka
- 1/2 limonki
- 2-3 łyżeczki cukru
- ok. 6 listków świeżej mięty
- 40 ml lekko starzonego rumu
- 40 ml wybranego musu owocowego, np. mango lub truskawka
- do dekoracji: liście świeżej mięty i cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj limonkę: dokładnie ją umyj i sparz we wrzątku. Następnie delikatnie ją wygnieć.
2. Odkrój „końce” limonki, postaw ją w pionie na płaskiej części i przekrój na pół.
3. Z połówki limonki wykrój kręgosłup (zawiera dużo goryczy). Następnie pokrój limonkę na mniejsze części, na początek połówkę przekrój wzdłuż na pół, i obie ćwiartki na mniejsze części (otrzymasz 6 cząstek).
4. W wysokiej szklance umieść pokrojone cząstki limonki, dodaj 2-3 łyżeczki cukru i wygnieć je muddlerem.
5. Dodaj liście mięty i delikatnie (!!!) ponownie wygnieć muddlerem.
6. Uzupełnij szklankę kruszonym lodem.
7. Dodaj 40 ml rumu oraz 40 ml musu z mango (wystarczy zblendować owoce mango z puszki). Zamieszaj wszystko dokładnie łyżką barmańską.
8. Ponownie uzupełnij szklankę kruszonym lodem i udekoruj świeżą miętą. Wierzch drinka posyp cukrem pudrem.
9. Smacznego! Twoje Mango Mojito jest gotowe!