Mamy koktajl dla wielbicieli klasyków! Każdy chociaż raz w życiu powinien spróbować flagowego drinka z Nowego Orleanu. W naszym kraju nie jest on szczególnie popularny, dlatego zdecydowanie lepiej jest zrobić go razem z nami w ramach Wspólnego Drinkowania, niż powierzać swój wieczór z Sazerakiem lokalnemu barmanowi ( nikomu nie ujmując 😉 )
PS. Wiecie, że oryginalny przepis bazował na koniaku, a nie na żytniej whiskey?
Sazerac – Przepis na Drink
- 10 ml absyntu dla aromatyzacji
- 40 ml koniaku
- 3 dashe Peychaud’s Bitters (lub Angostura)
- 5 ml syropu cukrowego
- skórkę z cytryny do dekoracji
oraz
- kieliszek na drinka
- kostki lodu do schłodzenia kieliszka
- szklanicę lub wysoki słoik
- jigger lub miarka kuchenna
- sitko
- obieraczka
Sposób przygotowania:
1. Schłódź kieliszek wypełniając go kostkami lodu.
2. Wlej 10 ml absyntu i wymieszaj łyżką barmańską. Odstaw kieliszek na bok.
3. Przygotuj zest (skórkę) z cytryny na dekorację. Najpierw dokładnie umyj lub odparz cytrynę. Za pomocą obieraczki jednym krótkim ruchem zetrzyj skórkę z cytryny. Na jednego drinka wystarczy jeden krótki pasek.
Dobra rada: Po wewnętrznej stronie skórki znajduje się biała część zwana albedo, która zawiera dużo goryczy. Jeśli jest jej dużo, zetrzyj ją małym nożykiem.
4. Weź szklanicę lub wysoki słoik i napełnij go paroma kostkami lodu. Następnie wlej 40 ml koniaku.
Dobra rada: koniak można zastąpić żytnią whisky.
5. Dodaj 3 chlusty bittersa oraz używając łyżki barmańskiej dodaj 5 ml syropu cukrowego.
Dobra rada: jeżeli nie masz absyntu, a lubisz ten charakterystyczny smak, możesz samodzielnie przygotować aromatyczny zamiennik – do gotującego się syropu cukrowego (zobacz poradnik jak zrobić syrop cukrowy) wrzuć parę gwiazdek anyżu. Po wystygnięciu odcedź przez sitko – smak lukrecji gwarantowany 😉
6. Wymieszaj płyn w szklanicy (lub słoiku) za pomocą długiej łyżki. Więcej o technice mieszania możesz dowiedzieć się tu.
7. Wylej zawartość kieliszka (tego z lodem i absyntem) i za pomocą sitka przelej koktajl ze szklanicy do schłodzonego i zaromatyzowanego kieliszka.
8. Weź zest z cytryny i przetrzyj rant kieliszka – dla dodatkowych bodźców aromatycznych umieść go w kieliszku.
9. Twój Sazerac jest gotowy, smacznego!