Lato trwa w najlepsze, korzystajmy więc z sezonowych i lokalnych produktów! Dziś na warsztat bierzemy rabarbar. Uzyskany syrop doskonale się sprawdzi jako niebanalny zamiennik klasycznego syropu cukrowego. Świetnie smakuje w takich koktajlach jak Mojito i Strawberry Martini lub jako dodatek do wytrawnego prosecco. Jest odpowiedni również dla osób, które akurat nie piją alkoholu – aby przygotować orzeźwiającą lemoniadę wystarczy dodać łyżkę takiego syropu do wody gazowanej, dorzucić parę świeżych owoców i listków mięty.
Jak zrobić syrop rabarbarowy?
- 4 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
- szklanka cukru
- szklanka wody
oraz
- niewielki rondelek
- sitko
- naczynie na syrop, np. słoik
Sposób przygotowania:
Rabarbar dokładnie umyj, odetnij liście, a łodygi pokrój na małe kawałki, wielkości ok. 1 cm. Następnie przełóż je do małego garnka, zasyp szklanką cukru i dodaj szklankę wody. Zagotuj i po zamieszaniu pozostaw na małym ogniu przez ok. 20 – 30 min. Poczekaj aż całkowicie wystygnie i przecedź przez sitko* do szklanego naczynia (najlepiej wyparzonego), może to być butelka po soku albo zwykły słoik. Tak przygotowany syrop można przechowywać w lodówce przez ok. 3 tygodnie.
Oto kilka prostych wskazówek, dzięki którym możesz przeobrażać smak swojego syropu rabarbarowego:
- Po zdjęciu garnka z ognia w czasie kiedy syrop będzie sobie spokojnie stygł można dorzucić parę gałązek tymianku, dzięki temu zyska nowy intrygujący posmak.
- Na początku gotowania można dodać zest, czyli skórkę z pomarańczy – uwaga, ważne żeby zetrzeć z wewnętrznej strony skórki białą warstwę, inaczej może pojawić się zbyt intensywny smak goryczy.
- Również na początku gotowania można dla ostrości dodać parę plasterków imbiru.
Zachęcamy do eksperymentowania! Wtedy wychodzą najciekawsze wariacje smakowe 🙂
*PS. nie masz pomysłu co zrobić z pozostałą „masą” rabarbarową? Użyj jako dżem na tosta! Pycha!