Jak wiadomo cukier jest nośnikiem aromatów, dlatego modyfikując wszelakie klasyczne drinki, najłatwiej jest je „podkręcić”, podmieniając klasyczny syrop cukrowy na jakikolwiek inny składnik. Jako substytutu często używamy miodu, melasy czy dowolnej konfitury. A może by tak spróbować zrobić syrop z piwa, czerwonego wina czy szampana?
Wykorzystanie lekkich alkoholi do stworzenia syropów jest dobrym pomysłem na zużycie resztek alkoholi pozostałych na przykład po imprezie czy wspólnej degustacji. Poniżej przedstawiamy przykłady trzech syropów i drinków z ich wykorzystaniem. Możliwości jednak jest dużo więcej. Wszystkie syropy przygotowaliśmy w proporcjach 1-1 tak żeby zbytnio nie przesłodzić lub rozcieńczyć finalnej kompozycji. Jednak jak i we wszystkim pozostawiamy wolną rękę Waszej wyobraźni.
Jak zrobić syrop?
We wszystkich wypadkach procedura była identyczna. Do małego rondelka wlaliśmy 50 ml alkoholu i dodaliśmy tyle samo (objętościowo) białego cukru. Podgrzaliśmy na małym ogniu, tak żeby nie odparować zbyt wiele aromatów, aż do pełnego rozpuszczenia cukru. Po wystudzeniu syrop był gotowy do użycia.
Syrop z piwa
Piwo jakiego użyliśmy to Lowlander IPA ważone z kolendrą i białą herbatą. Bardzo botaniczne, w sam raz do łączenia z ginem, co oczywiście wykorzystaliśmy. W efekcie uzyskaliśmy nie za kwaśną wersję koktajlu z wyczuwalną nutą botanicznej goryczy.
IPA Gimlet
Potrzebne składniki:
- 40 ml gin
- 20 ml sok z limonki
- 10 ml syrop z piwa
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mocno wstrząsnąć w szejkerze i odcedzić bez lodu do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekorować zestem z limonki.
Syrop z czerwonego wina
Do stworzenia tego syropu wykorzystaliśmy wytrawne, stołowe wino czerwone, które w połączeniu z lekko pikantną żytnią whiskey dało rewelacyjny efekt. Nasz drink nabrał głębi, a pierwszym odczuwanym aromatem był… rabarbar, którego oczywiście nie dodawaliśmy. Uznaliśmy jednak, iż użyjemy słowa rabarbar w nazwie naszej kompozycji.
Rhubarb Whiskey Sour
Potrzebne składniki:
- 40 ml żytniej whisky
- 30 ml soku z cytryny
- 20 ml syrop z czerwonego wina
- 20 ml białka (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mocno wstrząsnąć w szejkerze i odcedzić bez lodu do niskiej szklanki wypełnionej świeżym lodem. Dekorować zestem z cytryny.
Syrop z szampana
Tak naprawdę to użyliśmy włoskiego wina musującego w wersji Brut czyli wytrawnej. W efekcie uzyskaliśmy bardzo lekki drink z wyraźnymi nutami jabłka i gruszki.
Champagne Daiquiri
Potrzebne składniki:
- 40 ml białego rumu
- 30 ml soku z limonki
- 15 ml syropu z szampana
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mocno wstrząsnąć w szejkerze i odcedzić bez lodu do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dekorować zestem z limonki.
Miłego eksperymentowania!