Kahlua dla smakoszy alkoholi może brzmieć nieco obco. Ten słodki meksykański kawowy likier, który wywodzi się z Meksyku, jest jednak częściej w Waszych drinkach, niż możecie się spodziewać. Przybliżamy dziś kolejny trunek, o którym warto wiedzieć!
Jak wygląda Kahlua?
To gęsty, „ciężki” likier. Zawdzięczamy to wysokiej zawartości cukru, wanilii i syropu skrobiowego, które tworzą bazę niepowtarzalnego smaku. Kto raz posmakuje Kahlui ten zawsze będzie umiał odróżnić ten wyjątkowy aromat, którego nie udało się odtworzyć w żadnym likierze kawowym, dostępnym obecnie na rynku. Począwszy od 2004 roku, zawartość alkoholu w tym trunku wynosi stałe 20%. Według nieoficjalnych informacji to najczęściej sprzedawany na świecie Meksykański likier!
Dlaczego produkcja zajmuje tyle czasu?
Uzyskanie idealnych ziaren kawy do likieru kawowego może potrwać prawie do 7 lat. To dość długi czas! Dlaczego? Wiśnie kawowe są uprawiane w cieniu, co zajmuje dużo więcej czasu niż uprawianie ich na słońcu. Owoce kawy rosną w cieniu, by w końcu stać się ciemnoczerwonymi „wiśniami” i wtedy są gotowe do dalszego przerabiania. Po zerwaniu, dokładnej segregacji i wyłuskaniu ziaren kawy, całość odpoczywa w workach przez kolejnych 6 miesięcy. Co z samą Kahlúa? Drugim, równie ważnym składnikiem tego alkoholu jest rum, wytwarzany z trzciny cukrowej, z której sok jest ekstrahowany, gotowany i mieszany z wodą. Gotowe składniki sprowadzane są do destylarni, gdzie są mieszane i poddane kolejnemu odpoczynkowi, trwającemu 4 tygodnie. Po odpoczynku, cały alkohol jest odpowiednio butelkowany w kultowych kolorach Kahlua i gotowy do sprzedaży.
Kahlua – co to znaczy?
Jak już wspominaliśmy, alkohol ten pochodzi z Meksyku. Jego pierwszy producent chciał zachować tę meksykańską tożsamość, dlatego trunek otrzymał właśnie nazwę Kahlua, co w bezpośrednim przekładzie oznacza „Dom ludzi Acolhua”. Było to plemię, istniejące w czasach panowania imperium Azteków i zamieszkujące tereny dzisiejszej Ameryki Środkowej.
Jakie drinki można przygotować na bazie tego likieru? Podpowiadamy i prezentujemy 6 najciekawszych przepisów!
Ten koktajl smakuje tak, jak sama nazwa wskazuje. White Satin jest delikatny, kremowy i po prostu rozpływa się w ustach! Wykonujemy go na bazie Galliano, które nadaje miodowo-ziołowego posmaku. Dla kontrastu dodajemy likier kawowy i śmietankę, która nadaje całości aksamitną formułę. Niebo!
Składniki:
- 30 ml likieru Galliano
- 30 ml likieru kawowego
- 30 ml śmietanki
Sposób przygotowania:
Kieliszek, w którym podasz koktajl wstaw na kilka minut do zamrażarki lub wypełnij lodem i odstaw w celu schłodzenia. Do szejkera nasyp lodu, wlej odpowiednie ilości składników i energicznie wstrząśnij. Do odmierzenia składników użyj jiggera lub miarki kuchennej – pomoże Ci to zachować recepturę koktajlu, a co za tym idzie idealny smak. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź koktajl do schłodzonego kieliszka (bez lodu). Opcjonalnie możesz udekorować koktajl szczyptą kakao.
Pora na gęsty deser z rumowym kopem. Ten uroczy I bardzo słodki koktajl to typowo kobieca i romantyczna propozycja. P.S. I Love You sprawdzi się idelanie podczas świątecznych przyjęć, na babskim wieczorku i oczywiście na Walentynkowej kolacji. Rozkocha w sobie wielbicielki cukru i kremowych drinków.
Składniki:
- 10 ml złotego rumu
- 20 ml irish cream
- 20 ml likieru migdałowego
- 10 ml likieru kawowego
- 20 ml śmietanki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem z kilkoma kostkami lodu dokładnie zmiksuj w blenderze. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź koktajl (bez lodu) do kieliszka i udekoruj za pomocą truskawki. Życzymy smacznego!
Rattlesnake to szybki szot dla smakoszy kawy. W smaku przypomina mocne cappuccino, a w konsystencji jest kremowy i aksamitny. Wystarczy Wam Irish Cream, likier kakaowy biały oraz likier kawowy i baterie doładowane!
Składniki:
- 15 ml Irish Cream
- 15 ml likieru kakaowego białego
- 15 ml likieru kawowego
Sposób przygotowania:
Rattlesnake należy komponować bezpośrednio w szkle. Przygotuj schłodzony kieliszek od wódki i delikatnie ułóż warstwy. Rozpocznij od likieru kawowego, następnie wlej likier kakaowy, na koniec dodaj irish cream. Twoja kawa z prądem gotowa!
Ten kremowy koktajl to orzechowo śmietankowa delicja. Wspaniała, gładka konsystencja oraz typowo deserowy smak sprawiają, że Mad Monk jest idealną propozycją dla wielbicieli mlecznych shake’ów. W zasadzie to nie znamy nikogo, kto mógłby oprzeć się jego słodkim aromatom.
Składniki:
- 20 ml irish cream
- 40 ml frangelico
- 10 ml likieru kawowego
- 60 ml śmietanki
Sposób przygotowania:
Do podania koktajlu należy użyć niskiego szkła. W celu schłodzenia kieliszka napełnij go lodem i odstaw na kilka minut lub wstaw do zamrażarki na czas przygotowania koktajlu. Do szejkera wypełnionego lodem wlej odpowiednie ilości składników. Wstrząśnij całość i przelej do schłodzonego szkła. Jeżeli nie posiadasz szejkera, możesz zastąpić go dużym słoikiem. Do słoika nasyp lodu, wlej składniki, a następnie zamieszaj.
Zazwyczaj okazuje się że proste rozwiązania są najlepsze. Weźmy na przykład takie Black Russian (Czarny Rosjanin), prosty drink składający się tylko z dwóch składników. Są to czysta wódka i meksykański likier kawowy Kahlua zmieszane z lodem i podawane w niskim szkle.
Składniki:
- 40 ml czystej wódki
- 20 ml likieru kawowego
- lód
Sposób przygotowania:
Wypełniamy tumbler lodem, który jednocześnie będzie służyć jako naczynie do podania drinka. Wlewamy 40 ml wódki i 20 ml miarki likieru kawowego. Potem wystarczy już tylko bardzo delikatnie zamieszać drinka. Gotowe! Ciekawym wariantem jest również użycie lodów czekoladowych – przepis znajdziecie tu!
Biały Rosjanin (White Russian) jest połączeniem wódki, likieru kawowego i śmietanki i od lat znajduje się w kanonie koktajli klasycznych. Z początku receptura była nieco inna. Drink figurował pod nazwą Biały Rosjanin (Black Russian), ale z czasem zaczęto dodawać do niego śmietankę lub mleko. A skąd nazwa drinka? Koktajl co prawda nie wywodzi się z Rosji, ale zawiera alkohol, który bardzo się z nią kojarzy – jest to czysta wódka.
Składniki:
- 40 ml czystej wódki
- 20 ml likieru kawowego
- 20 ml śmietanki
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest schłodzenie szkła, w którym podasz koktajl – napełnij je lodem lub włóż do zamrażarki na kilka minut. Do szejkera nasyp lodu, a następnie wlej po kolei wszystkie składniki i wstrząśnij. Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera, śmiało możesz zastąpić go dużym, zakręcanym słoikiem. Wystarczy, że wsypiesz do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcisz i mocno wstrząśniesz (przez około 15 sekund). Przy pomocy sitka barmańskiego do schłodzonego niskiego szkła odcedź koktajl z szejkera lub słoika. Ostatnią rzeczą, którą musisz zrobić jest dodanie do szklanki kliku kostek świeżego lodu… i gotowe! Życzymy smacznego.
Żaden z drinków nie skradł Waszego serca? Spróbujcie naszych innych propozycji!