Cytryny to chyba najczęściej wykorzystywane owoce w koktajlach. Nie chodzi tu tylko o sok, ale o zastosowanie pozostałych elementów cytrusa takich jak skórki czy miąższ. Rewelacyjnym pomysłem na wykorzystanie tych składowych jest ich kandyzowanie i użycie do dekoracji koktajli.
Poniżej nasza sprawdzona receptura przygotowania kandyzowanych skórek i plastrów cytryny. Metodę tą można oczywiście wykorzystywać z innymi owocami; pomarańczami, grejpfrutami czy limonkami.
- Dokładnie umyj, osusz i pokrój cytrynę na cienkie plastry
- Cienkie plastry (plastry owoców nie powinny być zbyt cienko pokrojone ponieważ wtedy rozpadają się podczas karmelizacji) cytryny lub skórki pozbawione białej wewnętrznej warstwy gotujemy przez 2 minuty w niewielkiej ilości wody.
- Odcedzamy i przerzucamy do wody z lodem. Cały proces powtarzamy 3 razy. Ma on na celu pozbawienie goryczy i zmiękczenie skórek.
- Następnie przez 1-2 godzin gotujemy skórki i plasterki owoców w syropie cukrowym o stężeniu 1:2.
- Po ostudzeniu delikatnie wyjmujemy z syropu i suszymy na papierze do pieczenia przez 2 dni . Dodatkowo możemy tak przygotowane elementy obtoczyć w cukrze lub umoczyć w czekoladzie.
Gotowe, kandyzowane cytrusy możemy dodać do koktajli, takich jak Hot Buttered Rum i Hot Tennessee Toddy.