Kir to przedstawiciel aperitifów. Aromatyczne połączenie wódki, białego wina i likieru z czarnej porzeczki pobudzi Wasz apetyt i żołądek do pracy, dlatego podawajcie go zawsze przed obfitym posiłkiem. Można też spotkać ten koktajl w wersji bez wódki.
Kir – przepis na drink
- wódka – 40 ml
- białe wino – 30 ml
- likier czarna porzeczka – 30 ml
Sposób przygotowania:
Zacznij od schłodzenia kieliszka, w którym podasz koktajl – napełnij go lodem i odstaw na czas przygotowania koktajlu lub wstaw na kilka minut do zamrażarki. Następnie przygotuj szejker i wsyp do niego lodu. Za pomocą jiggera lub marki kuchennej odmierz dokładne ilości składników i wlej je do szejkera. Całość energicznie wstrząśnij i za pomocą sitka barmańskiego odcedź do przygotowanego wcześniej kieliszka (bez lodu).
Wskazówka: Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera, możesz śmiało zastąpić go dużym, zakręcanym słoikiem. Napełnij go lodem, wlej wszystkie składniki, wstrząśnij i odcedź. I gotowe! Życzymy smacznego.