Knickerbocker
Pierwsze wzmianka o Knickerbocker pojawiła się w 1930 roku w popularnej książce Harry’ego Craddock’a „The Savoy Cocktail Book”. To aromatyczne Martini potrafi zawrócić w głowie. Jest bardzo aromatyczny za sprawą użytych w przepisie wermutów ale i bardzo smaczny.
Knickerbocker – Przepis Na Drink
- 60 ml ginu
- 10 ml wytrawnego wermutu
- 10 ml słodkiego wermutu
Sposób przygotowania:
Do szejkera wlej odmierzone składniki. W uzyskaniu dokładnych ilości pomoże Ci jigger lub miarka kuchenna – pamiętaj, że dzięki odpowiednim proporcjom zachowasz oryginalną recepturę koktajlu, a co za tym idzie idealny balans smaków.
Całość energicznie wstrząsaj przez około 10-15 sekund, a następnie odcedź bez lodu do schłodzonego kieliszka. Wskazówka: Jeżeli nie posiadasz w domu szejkera nic się nie martw! Śmiało możesz zastąpić go dużym, zakręcanym słoikiem. Do słoika wlej składniki, następnie dokładnie zakręć i wstrząśnij. Resztę kroków powtórz tak samo, jak w przepisie powyżej. Powodzenia!