Nazwy kordiał czy też cordial dla amatorów domowego „drinkowania” mogą brzmieć staropolsko lub wręcz egzotycznie. W naszej historii gorzelniczej odnaleźć możemy bardzo wiele wzmianek o kordiałach jako bardzo mocnych ziołowych, leczniczych nalewkach. Tymczasem w barmaństwie jest to powszechne określenie składnika koktajlowego będącego pewnego rodzaju krzyżówką soku, syropu i innych dodatków. Poniżej prezentujemy trzy różne przepisy jak samemu zrobić lime cordial i jak go wykorzystywać w drinkach.
Jak zrobić lime cordial?
Metoda na ciepło:
Jedną z najczęściej spotykanych receptur jest ta, w której łączymy na ciepło syrop cukrowy ze skórkami limonkowymi.
Potrzebne składniki:
- 1l syropu cukrowego
- Skórka z 25 limonek
Sposób przygotowania:
Dokładnie sparzyć limonki. Obrać starając się ograniczyć ilość albedo (gorzkiej wewnętrznej skórki). Na wolnym ogniu zagotować syrop z wrzuconymi skórkami limonki. Gotować przez ok. 5 minut. Pozostawić na noc do wystudzenia i zmacerowania się. W razie potrzeby dodać dla smaku trochę soku z limonki lub kwasku jabłkowego bądź cytrynowego. Przechowywać w lodówce. Przy kolejnych próbach możemy dodać trochę przypraw: kolendry, jagód jałowca czy skórki pomarańczowej.
Metoda na zimno:
Lime cordial nie musi być przygotowywany na ciepło. Równie ciekawy efekt uzyskamy mieląc całe owoce limonki w blenderze
Potrzebne składniki:
- 5 całych limonek
- 150 g cukru
- 200 ml wody
Sposób przygotowania:
Dokładnie sparzyć limonki i przekroić na pół. Umieścić wraz z pozostałymi składnikami w blenderze kielichowym. Zmiksować na jednolite puree. Przecedzić i mocno odcisnąć przez gazę. Dokwasić w miarę potrzeby. Przechowywać w lodówce.
Metoda na zimno – wykorzystanie resztek
To już nie tylko moda, to już obowiązek wykorzystywania resztek i pozostałości przetwórczych owoców. W tym wypadku wykorzystamy wyciśnięte połówki limonek.
Potrzebne składniki:
- 20 połówek wyciśniętej limonki
- 250 ml syropu cukrowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze kielichowym na jednolite puree. Przecedzić i mocno odcisnąć przez gazę. Dokwasić w miarę potrzeby. Przechowywać w lodówce.
Jak wykorzystać lime cordial?
Najbardziej popularnym drinkiem z użyciem kordiału limonkowego jest Gimlet. Powstaje poprzez wymieszanie z lodem 60 ml ginu i 20 ml lime cordial. Ponadto lime cordial może być dobrym dodatkiem do Margarity lub wszelkiego rodzaju lemoniad.
Mój Bar