Ten smaczny i słodki koktajl jest idealny na letnią imprezę. Wódka, bąbelki, miód, świeże winogrona i pomarańczowe bittersy to niezwykle aromatyczne i przyjemne połączenie. Nic dziwnego, że Tony Conigliaro – twórca koktajlu, nadał mu taką nazwę.
La Dolce Vita – przepis na drink
- wódka – 40 ml
- Prosecco – 80 ml
- miód płynny – 1 łyżka
- pomarańczowy bitters – 1 dash
- białe winogrono x 5
Sposób przygotowania:
Z winogron należy wydłubać pestki, a następnie wygnieść je na dnie szejkera. Dodać odpowiedni ilości wódki, miodu, bittersów i całość energicznie wstrząsnąć z lodem. Za pomocą sitka barmańskiego odcedzić całość do kieliszka i uzupełnić koktajl Prosecco. Do dekoracji posłuży zest z pomarańczy. Smacznego! Zamiast Prossecco można użyć Cava lub inne wino musujące.