ArtykułyMargarita – przepis na drink klasyczny, na złotej tequili, mezcalu i nie...

Margarita – przepis na drink klasyczny, na złotej tequili, mezcalu i nie tylko.

Margarita, słodko kwaśna jak romans, który kończy się słonym dramatem. Jedna z legend głosi, że drink ten powstał na cześć ukochanej. Możemy się tylko domyślać jak dużą ilością łez związek został okupiony, skoro jednym z kluczowych składników Margarity jest tequilla – najbardziej znany na świecie topiciel żalu, oraz sól – pozostałość odparowanych łez. To prawdziwa femme fatale, niebezpieczna kusicielka, ale ciągle przybywa amantów i zalotnic, którzy wpadają w jej sidła. „Najlepszym sposobem by zwalczyć pokusę, to się jej oddać”, jeżeli czujesz że ten romans jest właśnie dla Ciebie, to powiem Ci jak go przeżyć w najlepszym stylu! 

Jak rozebrać Margaritę, czyli jak dobrać najlepsze składniki do drinka? Klasyczna piękność, czyli jak zrobić modelową Margaritę? A może chcesz skakać z kwiatka na kwiatek (margherita to po hiszpańsku stokrotka) i zanim się przepadniesz w ramionach tej jedynej, dasz się namówić na kilka randek bez zobowiązań? 

Rozbierz Margaritę

Jeżeli rozebrać koktajl na części pierwsze, to okazuje się że każda z nich wymaga osobnego komentarza. 

Tequilla na co zwracać uwagę podczas zakupu? 

Wzorcową bazą drinka jest tequila. Odmian tego alkoholu jest bardzo wiele, ale nie każdy jego wariant jest wart zakupu. Zawsze szukaj informacji na etykiecie  „100% Agave”. Jeżeli tej informacji nie znajdziesz, wiedz że produkt jest chrzczony innym, tańszym alkoholem. Ponadto, plata lub blanca jest białą tequilą, która zanim zostanie rozlana do butelek leżakuje w kadziach stalowych lub w beczkach do dwóch miesięcy. Natomiast reposado jest trunkiem którego okres leżakowania przekracza dwa miesiące. Odpoczynek (tłum.reposado) powoduje, że molekuły alkoholu się harmonizują co wpływa na złagodzenie ostrości smaku. Jeżeli szukasz dodatkowej łagodności sięgnij po tequila anejo, która leżakuje w beczce dębowej przez przynajmniej rok, i wykazuje cechy alkoholi starzonych.

Szczytem możliwości jest extra anejo, która leżakuje w wybranych przez producenta beczkach minimum trzy lata. Dodatkowe niuanse będą zależały od rodzaju wybranej beczki. 

Czy to oznacza, że aby uzyskać najlepszy drink, należy sięgać po Tequile z najwyższej półki? Niekoniecznie! Moim zdaniem wystarczy, żeby meksykańska aqua vitae zrobiona została w stu procentach z Agawy Niebieskiej Weber. 

Tequila – srebrna czy złota a może Mezcal?

Kanonem Margarity jest stosowanie tequili srebrnej, natomiast spotkałem się wielokrotnie z różnymi wariacjami piłem ją zarówno na tequili starzonej w beczce jak i na różnych odmianach mezcalu. Przyznam szczerze, że im więcej próbowałem, tym bardziej oddalałem się do bycia wiernym jednej  recepturze. Co natomiast spostrzegłem, to to że biała tequila lubi się w drinkach z jasnymi, kwaśnymi owocami z kwiatowym aromatem (winogrona, agrest, ananas, melon, malina, arbuz, grejpfrut, czereśnie, kiwi ) a tequila złota, z racji pogłębionego smaku znakomicie pasuje do owoców ciemniejszych z aromatem przyprawowym (figa, pomarańcza, wiśnia, śliwka, jagoda, dojrzała truskawka, dojrzałe mango).

A do czego pasuje Mezcal? Żeby zrozumieć jego naturę zacznijmy od pytania „czym jest ten alkohol?” Jest to pradziad tequili, który może być zrobiony z około trzydziestu odmian agawy (gdy tequilla robiona jest tylko z agawy niebieskiej), które po zebraniu pieczone są w specjalnie opalanych drewnem dołach, co nadaje temu trunkowi głębokiej dymnej charakterystyki. To będzie bardzo duże uproszczenie, ponieważ spektrum aromatyczne mezcalu jest bardzo szerokie, ale stosunkowo często w trunku tym można wyczuć nuty wegetalne (warzywne), dlatego bardzo często gdy spotykałem jarzynowe odmiany Margarity (np pomidorową lub paprykową), były one właśnie serwowana na Mezcalu. 

Likier pomarańczowy – Triple Sec, ale czy tylko?

Klasycznym dodatkiem do Margarity jest likier pomarańczowy z segmentu Triple Sec, którego najpopularniejszym reprezentantem jest Cointreau. Ciekawym, wynoszącym ten drink rodzajem Triple Sec jest marka Grand Marnier, która poza wkładem pomarańczy, wytwarza swój likier na bazie koniaku z dodatkiem wyselekcjonowanych ziół. Osobiście uważam, że Grand Marnier znakomicie pasuje do twistów z użyciem starzonych tequili lub mezcalu.

Smak kwaśny – cytrusy 

Kanoniczną ingrediencją Margarity jest sok z limonki, natomiast spotkałem się z różnymi praktykami dodawania do drinków  smaku kwaśnego, jak się okazuje niekoniecznie pochodzenia cytrusowego. Jeżeli zdecydujesz na wersję klasyczną, to  przed zakupem sprawdzaj czy owoc ma w sobie wystarczająco dużo soku. Jeżeli chcesz poeksperymentować, to możliwości jest bardzo dużo. Osobiście przepadam za mieszanką soku z limonki i czerwonego grejpfruta, ale znam takich co robili Margarite na bazie soku z różnych wyszukanych cytrusów. Sycylijskie pomarańcze, owoce yuzu to jedynie początek listy możliwych dodatków. Możliwości jest bardzo dużo, wielu barmanów pracuje na organicznych kwasach spożywczych (winogronowym, jabłkowym itp) a na mojej drodze spotkałem się nawet z Margaritą na bazie kiszonych czereśni. Zapytasz Drogi Czytelniku komu aż tak odbiło żeby robić koktajle na kiszonych owocach? Spieszę z odpowiedzią – mi. Na usprawiedliwienie mam, że miały one grono wiernych konsumentów. 

Sól 

Chyba na ostatnim miejscu jest u mnie standardowa „drobno mielona sól stołowa”. Osobiście sięgnąłbym po gruboziarnistą (tłuczoną)  sól morską a najchętniej użyłbym soli w płatkach, która coraz częściej pojawia się w popularnych sklepach. Sól również może być smakowa. I bardzo łatwo zrobić ją samodzielnie. Dodaj wybrany składnik smakowy do słoika z solą i poczekaj parę dni, a sól sama przejdzie smakiem dodanego składnika. Możliwości jest bardzo dużo – sól ze skórką dowolnego cytrusa, liściem kafiru, rozmarynem, tymiankiem, glonami kombu, wędzoną papryką, cynamonem, kurkumą, szafranem, moja ulubiona sól z palonym porem a nawet Meksykańska sól ze smażonymi insektami (zaskakująco smaczna – probowalłem).

Klasyczna piękność – czyli jak zrobić klasyczną Margaritę sygnowaną przez IBF (International Bartenders Association)

Potrzebne składniki:

  • 35 ml Tequili  
  • 20 ml Cointreau 
  • 15 ml soku z limonki 
  • Sól 

Sposób przygotowania:

Krawędź kieliszka koktajlowego, lub kupety zanurz w soku z limonki a następnie w soli.

Do szejkera wsyp lód do pełna a następnie wlej wszystkie składniki płynne. Szejkuj energicznie przez ok 10 sekund a następnie przecedź podwójnie (przez strainer i sitko barmańskie) do przygotowanego szkła. 

Margarita z mrożonym mango, złotą tequilą i liśćmi kaffiru 

Potrzebne składniki (2 porcje):

  • Mrożone mango*
  • 80 ml tequili złotej 
  • 40 ml Cointreau lub Grand Mariner 
  • 30 ml soku z limonki 
  • Mała szczypta soli 
  • 1 mrożony liście kaffiru (do nabycia w sklepach z żywnością azjatycką)

*aby zamrozić mango, najpierw należy je obrać ze skory, a później pozbawić pestki, oraz podzielić na małe kostki. W ten sposób  będzie łatwo je zmielić w mikserze. 

Sposób przygotowania:

W mikserze kielichowym umieść: mrożone mango, tequilę, likier, sok oraz szczyptę soli. Miksuj na gładko. Przelej do kieliszka koktajlowego i serwuj z mrożonym liściem kaffiru jako aromatycznym  garnish. 

Pomidorowa Margarita z Mezcalem

Potrzebne składniki:

  • Pół średniej wielkości (naprawdę dobrego) pomidora 
  • 40 ml Mezcal 
  • 20 ml Cointreau lub Grand Marnier
  • 15 ml soku z limonki 
  • 15 ml soku z pomarańczy 
  • Sól (może być smakowa np z papryką)

Sposób przygotowania:

Krawędź kieliszka koktajlowego, lub kupety zanurz w soku z limonki a następnie w soli.

Pomidora umieść na dnie szejkera i dokładnie zmiażdż moździerzem. Wlej wszystkie składniki płynne, wsyp lód. Szejkuj energicznie przez ok 10 sekund a następnie przecedź podwójnie (przez strainer i sitko barmańskie) do przygotowanego szkła. 

Chilli Margarita – wybór twardzieli. 

Potrzebne składniki:

  • 40 ml tequila silver 
  • 20 ml Cointreau 
  • 15 ml sok z limonki
  • Świeża papryczka chilli (może być też inna)
  • Sól chilli*

*4 papryczki chilli przekrojone na pół, połącz w słoiku z 4 łyżkami stołowymi wybranej soli i zamknij w słoiku na ok tydzień. 

Sposób przygotowania:

Krawędź kieliszka koktajlowego, lub kupety zanurz w soku z limonki a następnie w soli chilli

Do szejkera wsyp lód do pełna a następnie wlej wszystkie składniki płynne. Szejkuj energicznie przez ok 10 sekund a następnie przecedź podwójnie (przez strainer i sitko barmańskie) do przygotowanego szkła. Udekoruj całość papryczką

Deserowa Margarita z cukrem cynamonowym 

Potrzebne składniki:

  • 35 ml złotej tequili infuzowanej cynamonem*
  • 30 ml Grand Marnier (preferowany, ale może być inny likier pomarańczowy)
  • 15 ml soku z limonki 
  • ćwiartka pomarańczy 
  • Cukier cynamonowy**

*do tequilli włóż 4 laski cynamonu i odstaw w ciepłym miejscu na tydzień 

** 4 łyżki drobnego cukru wymieszaj z łyżką cynamonu w proszku 

Sposób przygotowania:

Krawędź kieliszka koktajlowego, lub kupety zanurz w soku z limonki a następnie w cukrze cynamonowym Do szejkera włóż ćwiartkę pomarańczy i zgnieć ją moździerzem, wsyp lód do pełna a następnie wlej wszystkie składniki płynne. Szejkuj energicznie przez ok 10 sekund a następnie przecedź podwójnie (przez strainer i sitko barmańskie) do przygotowanego szkła. 

Julian Karewicz

Julian Karewicz
Julian Karewicz
W gastronomii robił już w zasadzie wszystko: był pomywaczem, kelnerem który w dniu próbnym wylał na klienta dziesięć piw i mimo to został przyjęty do pracy. W stolicy Szkocji kręcił pizzę. Zdarzyło mu się być szatniarzem, a nawet szefem kuchni w japońskiej restauracji. Przez prawie siedem lat pełnił funkcję szefa baru na Solcu 44, gdzie wypracował charakterystyczny dla siebie styl „slow bar”, który cechowała pieczołowitość w doborze składników, oraz niekonwencjonalne ich zastosowanie. Równocześnie obejmował funkcję head grill mastera w firmie Weber Grills, pod której barwą w 2015 zdobył dwa puchary w międzynarodowych mistrzostwach Polski w BBQ, w Dolinie Charlotty. Autor bloga "barkuchnia" w magazynie kulinarnym Kukbuk oraz współautor książki "Przepisy i Opowieści", wyróżnionej przez Gourmand Cokbook Awards jako jednej z trzech najlepszych książek kulinarnych na świecie w roku 2016. Dziś animator kulinarny w studio Comfort Food w hali Koszyki i szef kuchni w Taste Center by Elektrolux. Zasiada w kapitułach sędziowskich najważniejszych konkursów barmańskich w Polsce. Jest początkującym sędzia w konkursach winiarskich. Prowadzi panele edukacyjne w koncepcie Better Bar, fascynuje się lokalnym produktem spod znaku słow foodowego ślimaka oraz wykorzystywaniem pełnego potencjału żywności, czego przedłużeniem jest wyznawanie przez niego filozofii „no waste”

Obserwuj nas:

15,622FaniLubię
25,682ObserwującyObserwuj
183,000SubskrybującySubskrybuj

Najnowsze: